Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДЖЕНЕРАЛИ ОКОНЧАТЕЛНО СЕ ОТКАЗВА ОТ ДЗИ

Изпратих писмо до ръководството на Дженерали с искане за среща, заяви пред журналисти в началото на седмицата новият изпълнителен директор на Агенцията за приватизация Левон Хампарцумян. - На срещата очаквам представителите на италианската компания да потвърдят интереса си към приватизацията на ДЗИ, прогнозира новият приватизационен шеф.
Не е необходимо да се търси контакт с мениджърите на Дженерали, за инвестиционните им намерения можеха да попитат и нас, заяви пред в.БАНКЕРЪ Александър Съботинов - управител на българското поделение на Райфайзен Инвестмънт, консултант на италианската застрахователна група за участието й в приватизацията на държавния застрахователен институт. - Решението на Дженерали да се откаже от наддаването за ДЗИ е окончателно. Още през декември миналата година уведомихме за това с писма Deloitte Touche, която консултира АП по сделката, както и ръководството на държавния застраховател, че нашият клиент се отказва от участие в приватизационната процедура.
Според управителя на Райфайзен Инвестмънт - България причината за оттеглянето на Дженерали е, че степента на инвестиционния риск у нас не отговаря на очакванията на италианците.
В печата се прокраднаха съмнения, че всъщност Дженерали не са се отказали от сделката, а не са доволни от своя консултант. Затова са се разплатили с него и ще се явят на наддаването с нов съветник. Съботинов обаче отрече да има конфликт между представляваната от него компания и клиента й. Може би на някого му е удобно да се създава фалшива инвестиционна среда, констатира той.
За променените намерения на Дженерали първи писа още миналия декември в.БАНКЕРЪ. Тогава стана ясно, че италианците се отказват да проучват документацията в информационната зала на ДЗИ. По същото време представителите на Дженерали се отказаха и от насрочените срещи с мениджмънта на българската застрахователна компания. Малко по-късно се появи информация с източник радио Дойче веле, че италианците всъщност не се отказват от наддаването за ДЗИ и ще участват в него чрез свое поделение. Тя също не получи официално потвърждение.
Успоредно с появилите се твърдения, че Дженерали се отказва от наддаването за ДЗИ, се прокрадна информация, че италианците са влезли в контакт с друга българска застрахователна компания - Витоша. Мениджърите й тогава отказаха да коментират информацията. По-късно обаче стана ясно, че преговори наистина е имало и, както твърдят запознати, единствената причина, за да не се стигне до сделка, е прекалено високата цена, която е поискал Атанас Тилев за мажоритарния пакет с акции на Витоша.
Със сигурност няма да ни купува Дженерали, заяви през тази седмица Йордан Генчев, изпълнителен директор във Витоша, пред в.БАНКЕРЪ. Застрахователният мениджър обаче не отрече, че няколко големи чуждестранни инвеститори проявяват сериозен интерес към компанията. Твърди се, че сделка за дялове в дружеството може да стане до няколко месеца.
Интересна ще е следващата стъпка, която ще предприеме италианската Дженерали. Ако групировката се оттегли изцяло, тя ще е единствената от голямата европейска тройка, която се е отказала да инвестира у нас, въпреки че е имала собствена застрахователна компания тук преди повече от петдесет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във