Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Джеф Безос бе обявен за бизнесмен на десетилетието

Oснователят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос e бизнесменът на десетилетието, смятат финансови директори от целия свят. Близо една трета от тях са оценили Безос като най-впечатляващия бизнес лидер, информира CNBC.

Джак Ма, основателят на конкурентната онлайн платформа Alibaba, и Илон Мъск, шефът на Tesla, заемат съответно второ и трето място. Другите имена, избрани от финансовите директори, са Сатя Надела (Microsoft), Тим Кук (Apple), Уорън Бъфет (Berkshire Hathaway) и Джейми Даймън (JPMorgan Chase).

Безос основава Amazon в средата на 90-те години като онлайн книжарница. Сега компанията е най-големият онлайн пазар в света, като печели и от дейности в областта на облачните услуги и изкуствения интелект.

През 2015 г. Amazon надмина Walmart и така стана най-големият търговец на дребно в Америка. През 2018 г. компанията отчете продажби за близо 233 милиарда долара. Според Forbes и Bloomberg's Billionaires Index, личното състояние на Безос възлиза на 109 млрд. долара.

Проучването е направено от Глобалния съвет на главните финансови директори на CNBC, който представлява някои от най-големите държавни и частни компании в света, управляващи близо 5 трилиона долара пазарна стойност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във