Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Джамбазки призова Еврокомисията да не допуска завод на "Фолксваген" в Турция

Европейската комисия не трябва да допуска Фолксваген да инвестира в Турция. Това е неморално от страна на ЕК и е поредна проява на двойни стандарти спрямо страни като България. 

Това се казва в позиция на българския представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки, по повод колебанията от страна на немския автомобилен гигант къде да построи новия си завод – у нас или в Турция. Позицията си Джамбазки ще изложи още днес, когато ще се проведе първото заседание на ЕП в Страсбург.

Евродепутатът се позовава на годишния доклад на „Фолкваген Аутогруп" от 2018 г., германската федерална провинция Долна Саксония е вторият по големина акционер в предприятието, с 20% от правото на глас в борда на концерна. Така компанията има значително публично участие, регулирано със закона VW-Gesetz от 1960 г. В тази връзка, през последните месеци в турски и европейски медии усилено се коментирало, че Фолксваген смята да инвестира в нов завод в Турция.

"В резолюцията на Европейския парламент за напредъка на република Турция от 2018 г. ясно се споменават репресиите спрямо журналисти и лица от гражданското общество. И в същата тази държава се препоръчва и замразяване на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП II), като той се обвърже с условие за подобрения в областта на правата на човека и демокрацията. Като се имат предвид тези обстоятелства:Смята ли Европейската Комисия, че е редно компания с публично участие да инвестира в страна, която може да бъде окачествена като ислямизираща се диктатура? След като Европейският съюз е готов да замрази ИПП II, редно ли е една значителна инвестиция от европейско предприятие с публично участие да бъде насочена към Турция? Смята ли за редно ЕК да бъдат ощетявани европейските работници като се изнaся производство толкова близо до границите на общността?", завършва позицията на Джамбазки.

В началото на месеца стана ясно, че Турция е все по-уверена, че германският автомобилен производител Volkswagen ще изгради производствен завод в страната след "изключително положителна" среща между висш служител на компанията и президента Ердоган. 

"Ройтерс" съобщи, че Анкара и германският гигант водят разговори за данъчния режим за автомобили в Турция. Производителят на автомобили, който също е обмислял да направи инвестицията в България, не е обявил окончателно решение, но източници твърдят, че "Фолксваген" е положително настроен за инвестиране в Турция.

Очакванията са VW да вложи в новия си проект 1.3 млрд. евро, да отвори 5000 работни места и да произвежда няколко от марките на "Фолксваген", като "Шкода" и "Сеат". Нагласите са, че фабриката ще започне производство през 2022-ра и ще е  едно от най-важните производствени съоръжения в региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във