Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дизелгейт: И шеф на Audi е сред заподозрените

Рупърт Щадлър

Изпълнителният директор на Audi е сред заподозрените за фалшифициране на данните за вредни емисии - скандал, добил известност като "Дизелгейт".  Проверката в Audi, която е собственост на Volkswagen, концернът в основната на скандала, започна преди около месец.  В понеделник (11 юни) са били обискирани домовете на главният изпълнителен директор Рупърт Щадлър и още един член на съвета на директорите. 

Щандлър и другият директор са разследвани за измами и фалшифициране на публични документи, свързани с продажбите на дизелови автомобили в Европа.Неофициално се твърди, че вторият заподозрян е Бернд Мартенс, който ръководи екипа за координация с компанията-майка Volkswagen

Близо 3 години след избухването на скандала с манипулираните данните за вредни емисии на автомобили на WV мюнхенската прокуратура съобщи, че вече проверява 20 заподозрени.

От германското министерство на транспорта уточняват, че около 60 000 автомобила на Audi са засегнати от незаконния софтуер, а 33 000 от тях се намират в Германия. Въпросният софтуер манипулира данните за вредните емисии, изпускани от автомобила, правейки го да изглежда по-екологичен по време на задължителните тестове. 

За първи път скандалът "Дизелгейт" гръмна през 2015-а, когато Volkswagen призна, че е манипулирала данните за 11 млн. дизелови автомобила в цял свят. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във