Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДИВИДЕНТИТЕ ОТ СОФАРМА ОСТАВАТ НА ТРУПЧЕТА

Печалбата на Софарма за 1999 г. няма да се разпределя - за това гласуваха акционерите й на проведеното във вторник общо събрание на дружеството. Решението за раздаване на дивиденти бе отложено за пореден път по искане на държавния представител в съвета на директорите на завода - служителя в икономическото министерство Михаил Тенев. Той се аргументира с това, че неговите ръководители във ведомството на Николай Василев още не са се запознали подробно с цифрите. Още през юни миналата година на редовното общо събрание, където бяха отчетени резултатите за 1999 г., бе гласувано акционерите на Софарма да получат по 3.28 лв. за всяка притежавана от тях книга. Тези пари трябваше да получи предимно държавата, която по това време притежаваше 90% от капитала на компанията. Решенията на това събрание обаче бяха оспорени пред съда от недоволни акционери. Магистратите откриха пропуски в процедурите, което не бе особено трудно. Най-малкото защото в поканата за свикването му в Държавен вестник бе записано, че участниците във форума трябва да представят депозитарна разписка, за да бъдат регистрирани. Според нито един от действащите у нас регламенти, обаче тя не се признава за официален документ.
Все още не е публично известно каква точно е била причината съдиите да обявят цялото общо събрание от юни 2000 г. за незаконно. Факт е обаче, че заради процедурни нередности държавата изгуби около 2.5 млн. лв. от печалбата. Защото каквото и да реши за дивидента за 1999 г. следващото акционерно събрание на Софарма, право на него ще имат и бъдещите акционери на дружеството. Сега най-голям дял в него има Елфарма - 86.67%, а Министерството на икономиката е титуляр на едва 2.88 процента. Сред по-дребните собственици привлича внимание Ю Би Ес Уорбърг (UBS Warburg) - банка от структурата на Уорбърг Дилън Рийд (Warburg Dillon Reed), в която работеше вицепремиерът Николай Василев. Тя притежава 1.92 процента. В акционерната структура личат имената на още двама известни чуждестранни инвеститори - швейцарския фонд Про Велю и Бета Глобал Имърджинг Маркет Инвестмънт Тръст.
Всъщност в момента тече поредният опит на държавата да продаде част от дела си в Софарма. Инвестиционният посредник Булброкърс предлага от месец юни насам на фондовата борса над 153 хил. акции на цена от 2 лв. за една, но купувачи засега липсват. Продажбата ще продължи до 5 септември. Шансове за успешно пласиране на книжата има, защото и сега на свободния борсов пазар ги търсят срещу 2 лв. за акция. Проблемът на сделките на приватизационния сегмент е, че се продават само пакети от минимум 1000 акции. Докато купувачите, за които става дума, очевидно са дребни инвеститори.
За пореден път Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма обяви, че няма да предприема действия по отписването на завода от регистъра на публичните дружества. Това означава, че акциите му ще продължат да се търгуват на фондовата борса, въпреки опасенията на редица инвеститори, че ще се случи обратното. Донев обяви още, че предприятието ще се възползва максимално от анонсираната от премиерът Симеон Сакскобургготски нулева ставка по данък печалба при реинвестиции. Простите сметки показват, че от това Софарма ще спестява около 3 млн. лв. годишно.
Единствената съществена промяна след общото събрание от този вторник е, че от съвета на директорите излезе представителят на БУЛБАНК Кирил Каменов по негово желание. Мястото му остава овакантено. Занапред управителният борд ще се състои от 6 души, а негов председател остава шефът на Електроимпекс Борислав Дионисиев. Като юридическо лице в съвета участва и другият акционер в Елфарма - Унифарм, а изпълнителен директор си остава Огнян Донев.
Както и се очакваше, бе гласувано да не се разпределя дивидент за 2000 г., като печалбата ще се реинвестира за покриване на стандартите за Добра производствена практика (GMP). За целта от края на юли във фармацевтичния завод тече основен ремонт, който ще приключи до началото на септември. През това време Софарма няма да работи. Стана ясно обаче, че през миналата година дружеството е отпуснало дългосрочни кредити за над 8 млн. лева. Огнян Донев отказа да коментира за в. БАНКЕРЪ дали те са предоставени на свързани с компанията фирми. Ако е така, това означава, че парите ни са на по-сигурно място, лаконично заяви той. Донев успокои акционерите, че заемите са отпуснати при много изгодни условия, а лихвата по тях била равна на основния лихвен процент плюс надбавка от 10 пункта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във