Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Директорът на мини "Марица Изток" подаде оставка

Изпълнителният директор на Мини "Марица Изток" Андон Андонов е подал оставка. Причините за напускането на поста са лични.

Оставката идва в момент на напрежение в сектора, когато не е ясно как точно ще продължи да работи ТЕЦ "Марица Изток 2" след 1 юли. Именно термичната централа е и най-големият купувач на въглища от Мини "Марица Изток".

Оставката все още не е приета от борда на Българския енергиен холдинг. 

За неговото място в борда на директорите на мините би трябвало да бъде обявен конкурс или да бъде назначен временно изпълняващ длъжността. Дотогава Андонов ще остане на поста, който заема вече 7 години. 

До началото на април течеше процедурата за избор на съвет на директорите на Мини "Марица Изток", но след изборите процедурата така и не бе завършена. В момента няма яснота кога ще има избрани нови членове на борда на директорите.

Мини "Марица изток" са основният доставчик на въглища за централите от Маришкия басейн. Миналата година дружеството завърши със загуба от близо 30 милиона лева. Една от основните причини е, че производството е намаляло с близо една четвърт заради неработещите с пълен капацитет централи. Токът от държавната ТЕЦ ще продължи да поскъпва, защото квотите за мръсен въздух непрекъснато се увеличават. Те са и най-сериозното перо от разходите на централата.

Другата причина е, че цената на въглищата от мините не е променяна през последните 7 години. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във