Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Директорът на аквакултурите “отплува”

Започна прочистването и във втория ешелон на властта. След заместник-министрите и съветниците дойде ред и на шефовете на изпълнителните агенции. Сред първите, които се разделиха с постовете си, бяха началниците, подопечни на земеделския министър Васил Грудев. Той побърза да освободи от длъжност директора на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Майдън Сакаджиев. Това решение било свързано със системното неизпълнение на задължението на агенцията за създаване на система за контрол за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството, съобщи пресцентърът на министерството. По тази причина Европейската комисия е открила наказателна процедура срещу България, която към момента се намира в досъдебна фаза. Брюксел изпратил и купища писма, в които сигнализирал за недоброто функциониране на агенцията. Одитът на дейността й, извършен от земеделското министерство, потвърдил констатациите на еврокомисарите.


За да се справи със ситуацията, министър Грудев назначи за изпълнителен директор на ИАРА Янчо Янев. Роденият през 1969-а в Несебър Янев има магистърска степен по "Публична администрация" от Университета за национално и световно стопанство в София. В агенцията работи вече пет години (от 2009-а) на различни длъжности. Последната от тях е началник на отдел "Регионален център за рибарство и контрол Югоизточна България", в който се включват центровете Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен.


За безобразията и некомпетентността в работата на тази агенция се говори отдавна. Преди време бившият й служител Евгений Щерев обяви в националния ефир, че условието да работиш там е да си член на ДПС. Тази практика е била въведена от Сакаджиев, когато през август миналата година поема управлението на агенцията. Бившият служител разказа още, че Сакаджиев сам е казал пред него, че хората на ГЕРБ трябва да бъдат изчистени и вече цяла година това става поетапно. Самият Щерев е бил назначен на работа по времето на управлението на кабинета "Борисов", но отрича това да е станало с партийни протекции. Той съобщи още, че само от централата на агенцията през юни тази година са уволнени над 40 души. А на мястото на уволнените служители били назначени нови кадри с "подходяща" партийна биография. Според него това е станало по член 106 от Закона за държавния служител - съкращаване на длъжността. В същото време се създавали нови измислени щатни бройки. Очевидно бившето ръководство е било заето да урежда държавните заплати на партийни функционери, вместо да прави това, за което всъщност е получавало заплата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във