Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Директна самолетна линия ще свързва България и Грузия

България и Грузия ще разкрият отново директната самолетна линия София-Тбилиси. Това стана ясно след среща на министъра на транспорта Росен Желязков и министър-председателя на Грузия Георги Гахария. Двамата обсъдиха и развитието на транспортната и дигиталната свързаност през Черно море. Работната среща е в рамките на форума „Пътя на коприната“, който се провежда от 21 до 23 октомври в Тбилиси. 

Желязков подчерта, че важна тема на разговорите е била оптичната връзка, която е изградена от Балчик до Батуми. Тя дава свързаност от Великобритания към Югоизточна и Централна Азия и е изключително важна. „В момента капацитетът на тази линия е 12,6 терабита в секунда с много ниско закъснение, благодарение на особеностите на разполагането на кабела по дъното на Черно море. За последните 9 години не е имало нито едно прекъсване, а с увеличаването на трафика на данни, все повече ще се налага разгръщането на такъв тип инфраструктура. Сигурен съм, че тази дигитална свързаност е не по-малко важна от транспортната“, категоричен бе Росен Желязков.

Интернет свързаността между Европа, Близкия Изток и Азия е в основата на глобалната цифрова икономика и в тази връзка се радва на голям интерес от бизнеса. „Очаквам полагането на оптични кабели под Черно море да продължи с още по-голяма сила да привлича инвеститорски интерес през следващите години“, добави министър Желязков. Той отбеляза, че чрез новия Механизъм за свързване на Европа 2 се планира да бъдат финансирани подводни кабели между държавите членки на ЕС и трети страни.

Увеличението на трафика при фериботната връзка между двете държави бяха друг основен акцент в разговорите между Росен Желязков и министър-председателя на Грузия. "В посока към Грузия линията е 100% натоварена, а към България е само 30%, за това разговаряхме за пускането на още един ферибот по същата линия. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във