Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Димов оставя заповедта за „Калиакра“, екоорганизации искат демонтиране на генераторите

Заповедта за защитената зона „Комплекс Калиакра“ ще продължава да действа до прецизирането на нова. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща в Министерски съвет с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра.

„Трябва да има баланс между интересите на околната среда, местното развитие, собствениците на земи, но такъв баланс не се намира лесно. Гарантираме, че българският данъкоплатец няма да бъде натоварен със стоици милиони за дейности, които не са навременни, но за които сме осъдени. Основният проблем е Планът за управление на защитената зона „Калиакра“, в който се сблъскват редица интереси. Ще бъдат направени към междуведомствената работни груби няколко подкрепи, които да се занимаят с казусите. Ще има представители на всички заинтересовани. Когато имаме единно решение, ще отида и ще го защитя в Брюксел", обяви министър Димов.

Той съобщи също, че към Междуведомствената работна група, която координира прилагането на мерки по изпълнение на решението на Съда на Европейския съюз по казуса „Калиакра“, ще бъдат сформирани четири подгрупи. Те ще търсят решения по конкретно възникналите въпроси в областта на земеделието, енергетиката, строителството и акваторията в трите защитени зони в района на Калиакра – „Калиакра“, „Комплекс Калиакра“ и „Белите скали“. 

Междувременно Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" поиска оставката на Димов. Според тях, министърът е "вреден" и не работи за разрешаването на спора. 

До напрежението се стигна след заповед на Нено Димов за ограничаване на дейностите в зона „Калиакра”, която провокира жителите на Каварна, Шабла и Балчик да излязат на протести, разтревожени, че ще загубят поминъка си. По-късно стана ясно, че стопанската дейност се ограничава само на земи, които така или иначе са неплодородни.

Премиерът Борисов обяви, че ще се търси изгоден за всички вариант, в който да не се стигне до европейски санкции за България, но и да няма фалирали земеделци.

Миналата седмица природозащитниците обвиниха правителството, че не санкционира нарушителите в случая с незаконното застрояване на Калиакра.

Те настояват управляващите да се съобразят, с решението на Европейския съд в Люксембург и да защитят обществения интерес като предприемат незабавни конкретни действия за отстраняване на закононарушенията, без да се опитват да прави политически сделки в полза на частния интерес.  Законовите нарушения, според тях, са свързани с одобряване на проекти за ветрогенератори и голф игрище,които са довели до унищожаване и увреждане на местообитания на птици, както и до повишен риск за птиците по техните миграционни пътища. 

"За да остане природа в България" настоява за възстановяване на степните местообитания, миграционните коридори и местата за хранене на гъски в защитена зона  „Калиакра“, които са увредени поради изграждане на ветрогенератори, както и да възстанови местообитанията на птиците в ЗЗ „Белите скали“, унищожени поради изграждане на голф игрище. 

Природозащитниците препоръчват предприетите мерки да включват и демонтиране на ветрогенераторите, които са построени в нарушение на законодателството на ЕС, като единственият начин по който ще бъдат възстановени местата за хранене на зимуващите гъски и ще бъдат възстановени миграционните коридори на птиците. 

"Всички други мерки дори да са частично ефективни, са крайно недостатъчни и няма да доведат до фактическо отстраняване на значителните отрицателни последствия за застрашените видове, породени от нарушаването на закона и няма да са в съответствие със задълженото на държавата да защити обществения интерес и може да доведе до санкции от страна на ЕС", се казва в позиция на формацията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във