Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Димитър Делчев: Бюджет 2018 не е социален, а социалистически

Бюджет 2018 е панически и през него Борисов прави опит да си купи гласове за предстоящите избори, каза Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“, пред БНР.

Този бюджет е анти бизнеса, който ще бъде натоварен с 10% повече разходи през следващата година, заради административното увеличение на осигуровките. Свободната стопанска инициатива ще бъде поставена на системи, разчитайки само на обществените поръчки, които властимащите раздават. Това ще засили корупционния модел, по който бизнеса бива опитомен, каза още Делчев.

Властта нарича този бюджет социален, но е направо социалистически. Реформаторската общност няма как да не се притеснява, че вместо да се залагат реформи, единствената цел е да се замажат очите на определени групи в обществото, от които очакват подкрепа след това, коментира той. Борбата с корупцията се отлага с още една година, защото отново няма заложени средства в бюджета, а дупките, през които изтичат обществени средва и в здравеопазването, и през инвалидните пенсии, остават широко отворени. В МВР е необходимо оптимизиране на администрацията и запушване на дупките в системата, но реформа в системата отново не е заложена в бюджета, каза той.

За реформи трябва кураж, какъвто това правителство няма. Нито ГЕРБ, нито БСП искат реформи, те са доволни от липсата на органи на реда, от нереформирани съд и прокуратура, защото няма кой да ги накаже за всичко, което са сътворили, допълни Делчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във