Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дим без огън около "Инерком"

Новини от Чехия за сделката между ЧЕЗ и "Инерком" напоследък няма. Но пък това затишие беше използвано от някои български медии да "разчепкат" бизнес делата на Гинка Върбакова. Така се появи информацията, че Върбакова е станала наемател на сгради в идеалния център на София, които иначе са собственост на Софийската света митрополия.

Нещата обаче се оказаха малко по-различни. Софийската митрополия действително подписва на 22 декември 2016-а предварителен договор от три страници за наем на две сгради на патриаршията на площад "Света неделя" 16 - откъм площада и откъм ул. "Съборна", с фирмата "Инерком" ЕООД на Гинка Върбакова. За неин пълномощник е посочен съпругът й Славчо Върбаков. 

От страна на патриаршията е вписан лично Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и Патриарх български с гражданско име Симеон Николов Димитров. Но предварителният договор е подписан от негов представител - Бранитцкия, тогава епископ Григорий, Викарий на Софийския митрополит, с гражданското име Красимир Маринов Цветков.

Според споразумението фирмата на Върбакова е трябвало да стане наемател на партерен, първи, втори, трети и четвърти етажи от митрополитската сграда на пл. "Света Неделя" 16 с обща разгърната площ 1436 кв.метра. Както и на приземен, трети, четвърти, пети и шести етажи с обща разгърната застроена площ от 1309 кв. м, представляващи част от сградата на пл. "Света Неделя" откъм "Съборна". Или общо се е предвиждало "Инерком" да вземе 2744 кв. м от имотите на Софийската митрополия срещу месечен наем от 15 000 лева.

Като задължение на наемателя е посочено да извърши "обследване на сградите и изготвяне на количествена сметка за видовете строително-ремонтни дейности". Колкото до парите, необходими за ремонта и таксите за строителните разрешения, те е трябвало да бъдат осигурени от наемателя, "който в деня на пописване на договора за строително-ремонтни дейности следва да преведе цялата необходима за ремонта сума по специално открита за целта банкова сметка на името на наемодателя. Сумата ще служи за задатък по договора за наем".

Средствата за ремонта щели да бъдат приспадани от дължимия наем в размер на 15 000 лв. на месец, а "разликите до пълния размер на наема ще бъдат прихващани по погасителния план с платените от наемателя средства за ремонт."

На практика наемната цена е 7 евро на квадратен метър без ДДС, а набелязаният срок на контракта е десет години с клауза за автоматично продължение с още четири пъти по толкова, а след това и за неопределен срок.

От Светия синод потвърдиха съществуването на предварителния договор, но подчертаха, че никога не се е стигало до окончателно споразумение с "Инерком". "Предварителният договор се подписва, за да бъде представен на патриарха (Неофит - б.а.) не във вид на клюка или на разказ, а за да му бъде представен документ, върху който той да помисли. Погледнал го е, помислил е и не го е подписал. Той е принципал и е единственият, който може да подпише, не съветник, помощник, не представител. Само подписът на патриарха важи", обясниха за "БАНКЕРЪ" от Българската православна църква, както и че фирмата на Гинка Върбакова не се е настанила в нито един от имотите, описани в предварителния контракт.

Междувременно "тайнственият" документ постъпи и в парламентарната анкетна комисия, натоварена да провери всички обстоятелства около продажбата на активите на ЧЕЗ в България. Комисията обаче няма да се занимава с този казус, тъй като не бивало да се меси "в църковните дела", обясни председателят й Жельо Бойчев.

Все пак социалистът разказа пред една от националните телевизии какви са плановете на парламентаристите в следващите седмици. Анкетната комисия ще заседава по същество на 26 март. На заседанието са поканени представители на Министерството на финансите, които да предоставят информация по международното арбитражно дело между ЧЕЗ и българската държава в САЩ. Освен това писма са изпратени и до директорите на ДАНС и финансовото разузнаване. От тях ще бъдат поиска данни за финансирането на сделката от страна на "Инерком". И по-конкретно за евентуалното участие на офшорни дружества и международни финансови институции. 

"Службите трябва да са извършили съответните проверки дали това руско-грузинско финансиране, за което спомена и премиерът, е заплаха за националната сигурност. Ако нямаме такава информация, не ни трябват служби", посочи Бойчев.

Сведения ще бъдат поискани и от Комисията за енергийно и водно регулиране за проверките, които е правила за административни нарушения на ЧЕЗ и има ли наказателни постановления. Бойчев припомни, че "още от 2014-а тече процедура по отнемане на лиценза на едно от дружествата на ЧЕЗ в България." 

По думите му и собственичката на "Инерком" - Гинка Върбакова, ще бъде поканена по искане на синдикатите. В даден етап и премиерът Бойко Борисов ще бъде повикан в парламента за евентуалното включване на държавата в сделката.

Новини по това направление се очакват в началото на април, когато ще започне поредният кръг преговори между ЧЕЗ и "Инерком". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във