Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Дигиталният кеш превзема нови територии

Блокчейн технологията е напът да преобърне финансовия сектор

Малцина са наясно със същността на т.нар дигитални валути, но още по-малко се знае за технологията, която стои зад тях - блокчейн. Общо взето, това са сложни алгоритми за съхранение на информация в компютърна мрежа чрез непрекъснато растящ низ от записи. Данните се групират в блокове и всеки блок е свързан с предишния. Това осигурява цялост на веригата до най-първия блок. Именно тази технология е родена от системата на Биткойн (Bitcoin).

От днешна гледна точка обаче блокчейн технологията позволява търговия и плащане с криптовалути без централизиран регулатор и счетоводен механизъм. Трансферът на пари чрез нея става много по-бързо, ефективно и сигурно. Поради което се предполага, че тя ще се окаже в основата на финансовата система в бъдеще. До неотдавна банките по света гледаха скептично на тези иновации, но по всичко личи, че вече са видели възможностите, които те разкриват. Доказателството е, че преди дни шест от най-големите кредитни институции в света решиха да се присъединят към проекта за създаването на нова форма на дигитални пари. Barclays, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank of Commerce, HSBC, MUFG и State Street се надяват новият продукт, наречен Utility Settlement Coin (USC), да влезе в действие през следващата година и да подобри значително финансовите транзакции.

"Блокчейн е една от най-иновативните технологии на пазара. В него виждаме редица предимства - от намаляване на риска до подобряване на капиталовата ефективност на финансовите пазари", коментира Лии Брейн, ръководител на технологичния офис на инвестиционното поделение на Barclays.

По принцип създател на концепцията за дигиталния актив е швейцарската банка UBS, а в проекта й вече участват Deutsche Bank, Banco Santander, BNY Mellon и NEX. Което показва, че технологията постепенно завладява върховете на финансовия сектор и неминуемо ще влезе в действие. Но за да се случи това, е необходимо създаването на съответната платежна инфраструктура на база блокчейн, както и  провеждането на задълбочени разговори с централните банки, които в крайна сметка трябва да разрешат и приемат използването на USC. Също така е нужно да се работи за по-добрата защита на личните данни и киберсигурността.

Иначе монетата, към която са се насочили големите финансови институции, е базирана на разработения продукт от компанията Clearmatics Technologies. По същество той ще позволи на банките да се разплащат помежду си или да търгуват с облигации и акции, без да чакат преводите на конвенционалните парични средства. След сделките криптопарите ще могат да се обменят срещу долари, евро или каквато друга парична единица е необходима. Така например, ако една банка дължи 100 млн. долара на друга и иска да ги покрие с 50 млн. паунда заем, идващ от трета страна, разплащането ще може да се случи почти моментално - чрез използването на новата виртуална валута. Това ще доведе до драстично намаляване на времето и разходите за осъществяването на подобни операции.

Според Кайдър Джефри, който е ръководител "Стратегически инвестиции и финтех иновации" в UBS, разговорите с централните банки ще продължат най-малко 12 месеца. "Нещата няма да се случат изведнъж, а ще станат чрез серия от разработки напред във времето", казва той. По думите му най-рано в края на следващата година USC ще започне да се използва за осъществяване на разплащания между кредитните институции. А за да може и търговията с ценни книжа да се прехвърли на блокчейн платформата, ще се наложи самите акции и облигации да се адаптират допълнително.

Любопитното в случая е, че проектът за Utility Settlement Coin не е единственият, върху който работят големите банки. От известно време Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Societe Generale и Unicredit разработват сходна технология, също базирана на блокчейн, чиято цел обаче е подобряване на скоростта и ефективността на разплащанията между малки и средни предприятия.

Разбира се, в бъдеще може да се търсят и други приложения на виртуалния кеш в реалния свят. Но преди всичко е важно колко централни банки ще се съгласят да оперират с него. Поне засега консервативните институции запазват известно мълчание и стоят дистанцирано от явлението виртуални валути. Според неотдавнашен анализ на bloomberg.com това няма да продължи още дълго. "Бумът на криптовалутите е толкова голям, че централните банки не могат повече да го игнорират", пише финансовата медия. И наистина, пречупването на досегашната политика, изглежда, започва да се случва. Андрю Шен, който е главен съветник на Китайската регулаторна комисия по банково дело и сътрудник на Глобалния институт в Азия към Университета на Хонконг, изтъква: "Централните банки не могат да си позволят да третират кибернетичните валути като играчки в пясъчника. Време е да осъзнаят, че те са истински варвари пред портите." Според Шен, ако централните банки не се справят с биткойните и другите цифрови монети, а повече хора започнат да ги използват, ще настъпи ерозия на контрола им върху паричното предлагане. Затова решението може да е като в старата поговорка: "Ако не можете да ги победите, се присъединете към тях."

Случайно или не, именно Китайската народна банка е първата, която тества прототип на криптовалута. Заговори се даже, че най-голямата икономика в света ще започне да събира данъците чрез блокчейн технологията. 

Междувременно Банката на Япония и Европейската централна банка тепърва започват съвместен изследователски проект, за да проучат възможностите за използване на блокчейна. В САЩ регулаторните органи също са на етап проучвания, но съдейки по изказванията на служителите на Фед през последните месеци, бъдещето на криптовалутите отвъд Океана все още е под въпрос. За сметка на това Русия проявява интерес към Ethereum - втората по обем на капитализацията цифрова валута, която е разработена от канадския програмист с руски корени Виталик Бутерин. Дори се появиха информации, че на нейна база държавните финансови институции "Сбербанк" и ВТБ Банк разработват собствена дигитална монета за вътрешни плащания, която ще се казва "gas".

Така че финансовият сектор върви към промяна. А колко дълбока и трайна ще е тя - само времето ще покаже.

Facebook logo
Бъдете с нас и във