Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дигиталната икономика у нас расте по-бързо, отколкото в петте големи пазара в ЕС

Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова взе участие в Министерска среща, част от Инициативата „Три морета“ във Варшава.

Дигиталната икономика в България расте с над 2.5 пъти по-бързо, отколкото в петте големи пазара в Европейския съюз. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова, която взе участие в Министерска среща, част от Инициативата "Три морета" във Варшава. Тя подчерта още, че средногодишният темп на нарастване на добавената стойност в сектора на информационните и комуникационни технологии в страната за последните 10 години е над 25%.

За последните няколко години България отбелязва 8.2% ръст на дигиталната икономика, докато при петте най-големи пазари в ЕС то е в размер на 3.1%, подчерта икономическият заместник-министър, цитирайки годишното проучване на глобалната консултантска компания McKinsey. Лилия Иванова изтъкна, че участието на България в инициативата предоставя добри възможности за реализиране на икономически проекти, които са важни не само в национален, но и в регионален аспект.

"За нашата страна приоритетно значение има засилването и насърчаването на дигиталната свързаност в региона. Възможностите за съвместни проекти в областта на цифровите комуникации ще засилят ролята на нашите икономики на европейско и глобално ниво", подчерта Иванова и допълни, че България има всички шансове да трансформира икономиката си в цифрова, така че да увеличи конкурентоспособността си и да се нареди сред лидерите в региона. По думите й в рамките на инициативата "Три морета" могат да се създадат благоприятни предпоставки и подходящи условия за държавите-участнички да се разпознават като регионален дигитален хъб в европейски и световен мащаб, предаде пресцентърът на Министерството на икономиката.

Заместник-министърът на икономиката посочи, че бързото развитие на цифровата икономика представя стратегически възможности не само да се модернизират икономиките на страните, но и индустрията в региона да стане по-конкурентноспособна, по-екологична и по-ефективна от гледна точка на ресурси и суровини. В рамките на Форума заместник-министър Иванова проведе срещи с министъра на финансите, инвестициите и икономическото развитие на Полша Йежи Квиечински и със заместник-помощника на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс. На срещите бе обсъдено развитието на региона и засилване на икономическото сътрудничество в рамките на инициативата.

Целта на инициативата "Три морета" е да стимулира по-бързото развитие на региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Идеята е това да се постигне чрез ангажираност на високо равнище с акцент върху инфраструктурата, енергетиката и цифровата свързаност. В нея участват България, Австрия, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във