Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дигитализацията ще реши много от проблемите в строителния сектор

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов проведе първа среща с ръководството на Камарата на строителите в България.

„Дигитализацията е най-важният въпрос, който обсъждаме днес. Едва ли ще имате по-голям приятел от мен по тази тема. Защото тя ще служи на поколения напред. Има две направления, по които трябва да работим – документооборота и цифровизацията на строителния процес“. Това е казал вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на среща с ръководството на Камарата на строителите в България.

От Камарата също смятат, че темата е един от основните приоритети пред строителния бранш. Според вицепрезидента на Европейската федерация на строителната индустрия инж. Любомир Качамаков дигитализацията ще осигури прозрачност на строителните фирми и ще даде тласък на сектора.

„Дигитализацията наистина изважда наяве въпроси, които сега стоят скрити. От заданието до реализацията на проекта – всички документи трябва да се внасят само в електронен вид в разрешаващата институция. Получаването също да е само в електронен вид. Няма да има тормозене и разкарване за документи“, е заявил министърът. По отношение на документооборота правителството ще работи изцяло за електронизиране на документооборота.

Належащи промени в законите за устройство на територията и за обществените поръчки, индексация на цените в строителството, разплащанията с фирмите бяха също сред проблемите, които председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев постави.

Министърът се ангажира тези въпроси да започнат да се обсъждат експертно, за да се намерят приемливи решения за всички страни.

По отношение на индексацията, този, който възлага, трябва да се отнесе с разбиране към повишаването на цената на строителните материали, отбелязва министър Караджов. „Като цяло съм положително настроен към някакъв вид индексация, но в никакъв случай не автоматична, защото има материали, чиито цени не са се повишили“, допълва той.

По отношение на законите за устройство на територията и за обществените поръчки министърът е изразил готовност да се разработят съвместни промени с всички заинтересовани страни. „Първото, което държавата може да направи за един сектор, е да не им пречи. По-скоро ще се стремим към облекчаване на процедурите“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във