Банкеръ Daily

След срещата на премиера Кирил Петков с превозвачите в Министерския съвет:

Диалогът е възстановен, но протести ще има

"Всички сме в една лодка и ако искаме България да просперира, диалогът трябва да бъде спазван от всички страни. Уважението трябва да бъде взаимно" - така министър-председателят Кирил Петков коментира продължилата три часа среща с превозвачите, провела се на 17 май в Министерския съвет.

Диалогът е възстановен, но протести ще има, въпреки че в срещата участваха и тримата ресорни министри - Асен Василев, Гроздан Караджов и Николай Събев.

Причината за утрешните протести е известна - превозвачите искат да получат положителни отговори на исканията си: отпадане на биодобавката от микса на горивата и намаляване на акциза с 50 процента за срок от половин година.

Те не са получили конкретни отговори на своите искания, но в рамките на седмицата ще имат срещи с министрите в отделни работни групи. С министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов ще се разговаря по детайли около тол системата, а с министъра на транспорта Николай Събев ще може да се преговаря по всички останали теми.

"Имахме няколко конкретни предложения, които още не са отговор на поставените въпроси, но са в сила" - уточни премиерът и изброи конкретните мерки: премахване на акциза на природния газ, на втечнения нефтен газ и на метана; намаляване на ДДС на природния газ и на втечнения нефтен газ (ВНГ) на 9 процента, като тази мярка се допълва и с вече обявената мярка за покачване на минималния праг за задължителна регистрация по ДДС до праг от 100 000 лева, с което се създава облекчение за малките транспортни фирми; намаляване цената на биодобавката.

По отношение на намаляването на биодобавката премиерът уточни, че превозвачите са поискали да се провери дали тя може да се намали още в настоящия момент. Проблемът е, че хем трябва да се спазват ангажиментите към Европа, хем не трябва да фалират български дружества, които произвеждат биодобавки, хем трябва да се работи за промяна в сегашното й съотношение в микса на горивата.

Освен за биодобавката, премиерът е поел ангажимент да говори в Европейския съвет дали и акцизът на горивата може да се намали. Мнението на неговия финансов министър Асен Василев е, че това е невъзможно, но той директно ще постави ребром въпроса пред Европейския съвет.

Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова благодари на премиера, че достойно е поднесъл извиненията си за предишната среща с тях, когато им посочил вратата. "Ние също поднасяме извинения, ако по някакъв начин сме провокирали реакцията" - отбеляза Милтенова. Тя добави и че ще бъде поставен срок, в който проблемите им да бъдат решени. По отношение на протеста, тя уточни, че той ще започне на 18 май, от 9.00 часа, като до 17.00 часа превозите в населените места ще бъдат преустановени.

Кирил Петков добави, че по време на срещата се е разбрал с превозвачите протестът да бъде мирен и да не затруднява останалите граждани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във