Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДЕВЕТ ПРОЯВИХА ИНТЕРЕС, ЩЕ НАДДАВАТ САМО ТРИМА

В 17 часа вчера (17 ноември) изтече срокът за закупуване на информационни меморандуми и съответно - за депозиране на писма за намерения за покупката на ДЗИ. След този час в списъка на кандидатите фигурираха френската застрахователна компания Си Ен Пи, холандската Национале Нидерланд Ен Ве, турският холдинг Румели сигорта, българската застрахователна компания Булстрад, консорциум между регистрираната в Холандия немско-израелска компания Ти Би Ай и работническо-мениджърското дружество ДЗИ 2000, италианската Дженерали, френският консорциум Юреко, немската компания Вюрстенрод унд Вюрстенбергише и регистрираната в София Ре инженеринг. В средите на приватизаторите се говори, че сериозно ще наддават сама трима.


Всъщност най-напред срокът за закупуване на меморандуми беше 3 ноември. Но два дни преди да изтече, Агенцията за приватизация обяви, че го удължава, защото има огромен интерес към приватизационната процедура за ДЗИ. Скептиците обаче твърдят точно обратното - че е липсвал интерес към сделката. Така или иначе, до 1 ноември бяха закупени само пет меморандума, а след удължаването на срока бройката им набъбна до девет. Изглежда обаче, АП все още не е удовлетворена и през тази седмица (14 ноември) в Държавен вестник бе обнародвано решение на ръководните й органи, с което се променят някои от условията за участие в наддаването. За ДЗИ вече могат да кандидатстват не само застрахователни компании, каквото беше изискването досега, но и дружества, които притежават поне 34% от капитала на застрахователна компания или имат дял в група застрахователни компании. В някои коментари бе намекнато, че с тази промяна се дава възможност в наддаването да се включи и създаденият наскоро консорциум между РМД ДЗИ 2000 и Ти Би Ай. Чрез Български застрахователен холдинг (БЗП) чуждестранната компания държи мажоритарния пакет акции в БУЛСТРАД, но в Израел не упражнява застрахователния занаят. Това попречи на консорциума да участва сам в наддаването за ДЗИ. Облагодетелствана от промяната на регламента е и българската компания Ре инженеринг, която също нито участва в застрахователно дружество, нито има опит в този бизнес.


Впечатлява, че меморандуми закупиха и БУЛСТРАД, неговият (макар вече непряко) основен собственик, и Ти Би Ай в съдружие с РМД. Вероятно е преценено, че ако БУЛСТРАД участва в наддаването за ДЗИ, то ще влезе в обсега на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Освен това Ти Би Ай се надява и на подкрепата на ЕБВР, което наскоро стана акционер в компанията.


Както вече писа в.БАНКЕРЪ, като най-сериозни купувачи се очертават френската Юреко и италианската Дженерали. Досега само тези две компании са минали през информационната зала, за да направят дю дилиджънс на държавния застраховател. Заявка за собствен дю дилиджънс през следващата седмица са направили и представителите на консорциума между Ти Би Ай и РМД ДЗИ 2000.


За изработване на финансово-правния анализ на ДЗИ френската

Юреко

заложи на одиторската компания Кей Пи Ем Джи, на американската адвокатска кантора Дю енд Балънтайн и на английското дружество Уотсън енд Уайт. Финансов съветник на французите е корпоративната банка на групата Аржил.


Твърди се, че именно Юреко е кандидатът, склонен да развърже най-широко кесията си. През миналата година французите закупиха 30% от полската застрахователна компания PZU за 800 млн. щ. долара. Сериозните намерения на Юреко потвърди в интервю пред в.БАНКЕРЪ (бр.40) и изпълнителният директор на компанията Ернст Янсен.


За изготвянето на дю дилиджънс на ДЗИ мениджърите на италианската група

Дженерали

ползват услугите на италиански и австрийски експерти. Техен посредник по сделката е РАЙФАЙЗЕНБАНК. Дженерали е имала свое дружество у нас до 1946 година. Сега те отново се надяват да се върнат на българския пазар. Очертава се интересен кръговрат - при национализацията у нас през 1946 г. бизнесът на Дженерали е прехвърлен в ДЗИ.


Сред купувачите на ДЗИ е и голямата френска застрахователна компания

Си Ен Пи

Неин консултант по сделката е не кой да е, а френската банкова групировка Сосиете Женерал. Всъщност френските банкери консултираха за същата сделка и немската Вюрстенрод унд Вюрстенбергише. Тя обаче се отказа от участие в наддаването и уведоми за това Агенцията за приватизация.


За турците от

Румели сигорта

се знае, че имат сериозен опит във финансовия бизнес. Те участват в няколко банкови и застрахователни компании, а освен това са собственици на втория по големина GSM-оператор в Турция. Румели сигорта е кандидат и за втория GSM-лиценз у нас. Според запознати турците са заделили около 1 млрд. щ. долара за инвестиционните си намерения в България.


Интересен кандидат за ДЗИ е и холандската

Национале Нидерланд Ен Ве

която е собственост на ING Group. Това е достатъчен атестат за сериозността на намеренията й в предстоящата приватизационна процедура.


Голямото неизвестно се казва

Ре инженеринг

Дружеството е създадено съвсем наскоро. Съдебната му регистрация не подсказва да има опит в застраховането. Прави впечатление и твърде разнообразният от гледна точка на национална принадлежност състав на хората в него - трима българи, италианец, чех и български американец. Пред репортер на в.БАНКЕРЪ представител на дружеството призна, че то няма да участва самостоятелно в наддаването за ДЗИ. В момента преговаряли за създаването на консорциум с няколко големи застрахователи, отговарящи на изискванията на АП. Ако не успеели да се договорят, казва човекът на Ре инженеринг, щели да се откажат от участие в приватизационната процедура.


Колко от изброените кандидати реално ще се включат в наддаването и каква цена ще предложат за ДЗИ ще стане ясно най-рано на 11 декември, когато изтича и срокът за подаване на офертите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във