Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Десислава Танева: Няма война между трите министерства, отговарящи за язовирите

Няма конфликти между земеделското и регионалното министерство. Имаме чудесна комуникация и с екоминистерството. Това заяви земеделският министър Десислава Танева по повод на думите на колегата ѝ, отговарящ за околната среда и водите Емил Димитров, че има противоречия между нейното ведомство и регионалното министерство за язовирите „Ахелой“ и „Порой“, което може да доведе до изпадането на Бургас във водна криза.

"Много добра е комуникация ни с МОСВ и министър Емил Димитров. Не знаех, че е бил болен от COVID-19. Чуваме се редовно. Дебатирахме различните позиции между двете министерства по няколко теми. Имаме общи теми и наредби, които взаимно се гласуват", заяви Танева пред БиТиВи. Според нея Димитров е прекалено емоционален заради прекараното заболяване.

По думите на земеделския министър цялата документация, необходима за прехвърлянето на язовирите от подопечното ѝ министерство на регионалното, е "предадена официално по административен път, за да има доказателства, както е редът". Танева е категорична, че няма противопоставяне в това отношение, защото тя подкрепя предоставянето на тези водоеми за питейно-битови нужди на Бургас.

Според земеделския министър, изказването на Димитров не е било нужно, но колегата ѝ "така е преценил". Танева не смята, че зад думите на екоминистъра се крие "политическа интрига", защото макар да е от друга партия, се разбират отлично.

Самият Димитров е отбелязал, че Министерството на земеделието е подкрепило плана за прехвърлянето на язовирите още през октомври месец.

"Вярвам, че няма да има водна криза в Бургас. Вярвам на министър Димитров, на кмета Димитър Николов", посочи Танева.

Тя коментира и как ще бъдат похарчени парите от Европа за възстановяване от коронакризата в нейния ресор

Два проекта са одобрени. Единият е за изграждане електронна информационна система – и за публичните органи, и за земеделските стопанства. Вторият е за възстановяване и модернизация на „Напоителни системи“.

Вторият проект обхваща 265 обекта, от които 165 са за напояване, а останалите са за отводняване. Целта е да се подобри напояването, като се оптимизира разходът на вода, защото в бъдеще все повече ще трябва да се съобразяваме с климатичните промени и някои земеделски производства ще имат по-голяма нужда от изкуствено поливане, каза Танева. Тя призна, че през годините „Напоителни системи“ са били занемарени и унищожени. По нейните думи, с провеждането на тази реформа, напояваните площи в Североизточна България ще се увеличат 11 пъти, а в Югозападна – 6 пъти.

Десислава Танева отговори и на обвиненията от страна на Асоциацията на млекопреработвателите, че държавата не оказва никаква помощ на техния сектор и той е на път да бъде унищожен.

По искане на бранша е отпусната помощта до 125 000 евро на стопанство, но що се отнася за плащанията от 800 000 евро на предприятие, за да бъдат платени, трябва да се докаже статистически спад на продукцията им, а това не е направено. 400 милиона повече е получил секторът, каза земеделският министър.

Във връзка с постановлението, задължаващо търговските вериги да предлагат местна земеделска продукция, Танева е категорична, че то не влиза в противоречие с европейското законодателство и ще продължи да действа. Темата за веригите супермаркети и отношенията им с местните земеделски производители била „гореща в цяла Европа“, а в Германия по този повод се е стигнало до протест на селските стопани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във