Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Десетки италиански компании желаят да инвестират в България

Десетки италиански компании  желаят да инвестират в България и за целта трябва да регистрират фирма в нашата страна. Това е отбелязал Паскуале Лаказела, председател на Българо-италианската търговско-промишлена палата, на среща с председателят на Българската търговско-промишлена палата, съобщиха от работодателската арганизация.

Паскуале Лаказела е представил и някои от трудностите, които италианските бизнесмени срещат, като основният проблем е в невъзможността за откриване на банкови сметки  на новото дружество – набирателна и разплащателна.

Двамата са обсъдили възможностите за преодоляване на трудностите и Цветан Симеонов е обещал подкрепата на БТПП за новите инвеститори. През септември, например,  813 бизнесмени от тази страна са посетили България със служебна цел.

Италия е един от водещите търговски партньори на България, както в Европейския съюз, така и в света. От 2015 г. стокообменът между двете страни надхвърли два милиарда евро.

Логично данните за 2020 г. показват спад, което е следствие от кризата с COVID-19. Намаляването е пропорционално, както в износа, така и във вноса, с около 13%, което отразява глобалния тренд на свиване на обемите в търговията през тази година. Италия е на трето място сред водещите търговски партньори на България за периода. Износът за Италия представлява около 7% от общия износ на страната, което се случва с помощта на многото италиански фирми и италианско-български фирми, които имат бизнес у нас.

В последните години водещи стоки в износа ни за Италия са: части за обувната промишленост, рафинирана мед и медни сплави, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, зърнени култури, ел.техника, готови изделия на обувната промишленост, а също и стоки на текстилната, шивашката, кожаро-кожухарската индустрия.

Във вноса от Италия най-много са изделия, като трактори, автомобили и други превозни средства, обработени кожи, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, трактори, готови изделия на текстилна, обувна и кожарска индустрия, медикаменти и други.

През тази година се наблюдава възстановяване на динамиката в двустранната търговия с ръст както в износа, така и във вноса.

До края на 2020 г. преките чуждестранни инвестиции от Италия в България възлизат сумарно на 2.72 млрд. евро, с което страната се нарежда на четвърто място по този в страната ни /след Холандия, Австрия и Германия/. Към края на второто полугодие на 2021 г. числата показват, че още 176 млн. евро инвестиции са влезли от Италия в България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във