Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Десет души, работещи за по-добър капитализъм

"Бизнес инсайдър" назова десет души, работещи за "по-добър капитализъм", като част от списък на стоте, променили света на бизнеса.

Заради съвпадение на фактори - последиците от финансовата криза, овладяването на пазара на труда от родените през 80-те и все по-голямата поляризация в обществото, има всеобща и спешна нужда от преразглеждане на капитализма, смятат от изданието.

Избраните 10 лидери се борят за подобряване на икономиката, финансите и работните условия за американците, но идеите им неизбежно ще имат отзвук и извън Съединените щати. Различават се в много неща, но са обединени в главното - стремежа си да създадат "по-добър капитализъм".

 

Тарана Бърк,

основателка на движението Me Too, вдъхновило подобряванeто на културата на работните места в цяла Америка

Тарана Бърк е активистка, изковала термина Me Too през 2006 г. като отговор на сексуалните посегателства. Тя държи да се знае, че мисията на движението й не е свързана с тенденцията в социалните медии да бъдат разобличавани видни личности, като се започне с холивудския продуцент Харви Уайнстийн през 2017-а.

"Трябва да мислим как да променим културата, как да променим системата и да предприемем мерки, предотвратяващи сексуалното насилие", казва тя и настоява фокусът да бъде върху жертвите, а не върху извършителите. Важното е да се осигурява комфортна среда за всички работещи, да не са заплашени от тормоз.

 

Лари Финк,

шеф на BlackRock, иска заемащите ръководни длъжности да създават дълготрайни ползи

Шефът на BlackRock, най-голямата в света инвестиционна компания, управляваща активи за 6.4 трилиона долара, предизвика смут през 2018-а с годишното си писмо до шефовете на компании, в което пише, че "за да просперира във времето, всяка компания трябва не само да се представя добре финансово, но и да дава положителен принос за обществото". След публикуването на писмото BlackRock обяви, че ще прави бизнес само с такива компании.

 

Даян Герсън,

вицепрезидент на IBM за човешките ресурси, повдигнала въпроса за "пукнатината в уменията"

Тъй като автоматизацията води до закриване на милиони работни места, е нужно задълбочено преосмисляне на кариерното образование и обучението в умения. Даян Герсън предлага модел на наличните възможности. "100% от работните места ще бъдат заменени от изкуствен интелект, нали сме наясно с това? Не бива обаче това да ни ужасява", казва тя.

Откакто заема поста си през 2013-а, Герсън ръководи превръщането на IBM в "базирана на уменията компания". Това включва базирани на изкуствен интелект инструменти за оценяване на уменията на служителите и това дали са подходящи за други постове в компанията. Това е предотвратило съкращаването на редица служители, след като работните им места са били закрити. IBM използва технологията за определянето на уменията и при наемане на нов персонал.

 

Джей Коен Гилбърт,

съосновател на B Lab, се стреми да придвижи света отвъд хегемонията на акционерите

В края на 2001 г. Джей Коен Гилбърт преживя емоционални изпитания, включително това, че сестра му оцеля от атаките на 11 септември. Тези преживявания го накараха да осъзнае, че иска да прави нещо повече от това да създава компании.

След като продава компания за облекла, в чието създаване участва, Коен Гилбърт се захваща през 2005-а с изграждането на B Lab като противодействие на токсичния ефект на това, което нарича "хегемония на акционерите". B Lab е организация с идеална цел, даваща статут B Corp на други организации с идеална цел. "Не можем да създадем икономика, работеща за всички, ако най-големите компании вървят в друга посока", смята той.

 

Сарита Гупта,

изпълнителен директор на Jobs with Justice, прави така, че "бъдещето на работниците" да не се изгуби в "бъдещето на работата".

Като дългогодишен директор на групата за синдикални права Jobs with Justice Сарита Гупта е използвала структурите си, за да наложи успешно минимално заплащане и защита при извънреден труд за 2 милиона работещи като помощници на физически затруднени лица, за приемане на закон за правата на работещите в търговията на дребно в Сан Франциско и за вдигане на минималното заплащане в Ню Йорк и Масачузетс.

В момента Гупта е фокусирана върху осигуряването на право на служителите да преговарят директно с тези, които отговарят за работата им, особено ако са подизпълнители.

 

Ник Ханауър,

основател и шеф на Civic Ventures, допринесъл за повишаване на минималното заплащане в САЩ

Ник Ханауър е богат инвеститор, който смята, че капитализмът е най-добрият инструмент за увеличаване на просперитета.

"Но е напълно непочтено да поддържаме това гледище, както правят и всичките ми приятели капиталисти, и в същото време да смятаме, че цялата система ще се срине, ако ние, капиталистите, бъдем задължени да плащаме на хората си достатъчно, за да живеят достоен живот, без да разчитат на облекчения за закупуване на храна и за получаване на кредити", заявява той. "По мое мнение всяка компания или индустрия, която не може да спазва тези стандарти, е паразитна и нелегитимна или лидерите й са некомпетентни и трябва да се насочат към нещо друго", категоричен е Ханауър.

 

Роуз Маркарио,

шефка на Patagonia, е приоритизирала опазването на околната среда, докато е развивала бизнеса си

Роуз Маркарио се присъединява към Patagonia през 2008-а, а през 2013-а я оглавява. За това време компанията увеличава четири пъти приходите си и удвоява инвестициите си в опазване на природата.

Меркарио е наложила промени в производството и веригата за доставки на Patagonia, като е намалила отпадъците и е засилила използването на платове от възобновяеми материали и развиването на регенеративни земеделски практики. Фирмата е частна, но е споделила откритията си с големи публични корпорации като Walmart, Nike и Adidas.

"Капитализмът трябва да еволюира, ако искаме да имаме здрава планета и здрави хора на нея", смята тя.

 

Ана Мейсън,

партньор във фонда Rise of the Rest Seed, подпомага стартъпи

След присъединяването си към инвестиционната фирма Revolution на Стив Кейс през 2016-а Ана Мейсън е издигнала инициативата му Rise of the Rest на ново равнище. Мейсън едновременно планира годишната автобусна обиколка на Rise of the Rest из американски градове, които са средища на стартъпи, и разпределя 150-те милиона долара на фонда.

"Понякога се определям като човек - социална мрежа", споделя тя. Мейсън лично се среща с между 400 и 500 човека във всеки град, обхванат от инициативата, и проучва също толкова компании.

 

Питър Шър,

ръководител на отдела за корпоративна отговорност на JPMorgan Chase, инвестира в изостанали градове в целия свят

Всички големи корпорации имат благотворителен отдел, но от 2014-а този на JPMorgan Chase се конкурира по мащаб с най-големите фондации.

Питър Шър ръководи тези инвестиции, които ще се увеличат от 250 млн. долара за 2018-а на 350 милиона за тази година.

Сред тях е инициативата AdvancingCities, развиваща бизнес сектори в изостанали региони в света чрез грантове и заеми за малкия бизнес, която неотдавна обяви план за инвестиране на 350 млн. долара за пет години в програми за обучение в Америка.

 

Елизабет Уорън,

сенатор от Масачузетс от Демократическата партия, се бори за подобряване на капитализма

"През последните 30 години Америка сложи печат на одобрение за гигантските корпорации, макар че те игнорират интересите на всички освен на малка част от американците", написа 69-годишната сенаторка в "Уолстрийт джърнъл" и настоя за нови правила.

Нейният Закон за отговорния капитализъм, представен миналата година, изразява водещите й принципи. Според него големите корпорации трябва да подпишат харта, потвърждаваща задълженията им към всички, свързани с тях, а най-малко 40% от членовете на бордовете да са техни служители.

Уорън настоява също компаниите публично да да информират за емисиите си от парникови газове и да бъдат въведени регулатори, които да подпомагат действието на антитръстовото законодателство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във