Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутатите започват работа по промените в Закона за пътищата

Народното събрание ще проведе редовно пленарно заседание от 9 часа. 

Първо гласуване ще има на законопроект за съсловната организация и професионалната дейност на психолозите (Вносители: Даниела Дариткова и група народни представители, 11.2.2021 г.) – точка първа за петък, 19 февруари.

В дневния ред е и тледане на проект на Годишна работна програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз (2021 г.) (Вносител: Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове) – точка втора за петък, 19 февруари.

В зала влиза за първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата (Вносител: Министерски съвет, 8.2.2021 г.) – точка трета за петък, 19 февруари.

Предвиден е и редовният парламентарен контрол – след приключване на законодателната част на заседанието в петък, 19 февруари. Седем министри ще отговарят на въпроси на народните представители. 

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, ще отговори на два въпроса относно:
- работата от разстояние.
- публична продажба на помещения на Бюро по труда - град Шумен.

Питането към  Христо Терзийски, министър на вътрешните работи, е относно административната сграда на Първа районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Русе.

Към Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, има въпрос относно решение на Отрасловия съвет към Министерството на образованието и науката за национално анкетно проучване.

Пет са въпросите към Костадин Ангелов, министър на здравеопазването, и те са относно:
- пост Ковид-19 синдром.
- Плана за ваксиниране в Република България и стратегията за неговото изпълнение.
- тревожното повишаване на броя на новозаразените с COVID-19 в област Кюстендил.
- проблеми на страдащите от синдром на Даун.
- съдбата на отделението по инфекциозни болести в "Многопрофилна болница за активно лечение Д-р Киро Попов" ЕООД, гр. Карлово и политиката на Министерството на здравеопазването за запазване дейността на инфекциозните отделения в общинските болници.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, ще отговори на три питания относно:
- съответствието с нормите на пътна безопасност на ремонтираната през 2019 година 10-километрова отсечка между селата Пъстрово - Сърневец - Съединение от третокласен път ІІІ-608, част от Републиканската пътна мрежа на България.
- лошото състояние на третокласен път III-1307 в Плевенска област, община Искър.
- лошото състояние на третокласен път III-1308, част от Републиканската пътна мрежа на територията на област Плевен.

Четири са въпросите към Теменужка Петкова, министър на енергетиката, и те се отнасят за:
- етапа на изграждане на интерконекторите за природен газ между България и съседните държави.
- ревизии на разходите на държавни дружества в енергетиката.
- цялостната политика на Министерството в областта на енергетиката по изпълнението на приоритетите на управленската програма на ГЕРБ в тази област.
- изпълнението на решението (препоръките) на Европейската комисия по отношение на ТЕЦ "Марица изток 1" и ТЕЦ "Марица изток 3".

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще отговори на въпрос относно масовото нарушаване на транспортните схеми в автобусния превоз.

На основание чл. 96, ал. 3 и чл. 99, ал. 2 от ПОДНС, отлагане на отговори със седем дни са поискали:
- министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева – на 4 въпроса с писмен отговор от народните представители Светла Бъчварова; Румен Георгиев; Светла Бъчварова и Виолета Желева; и Димитър Стоянов;
- министърът на правосъдието Десислава Ахладова – на 1 въпрос от народния представител Теодора Халачева;
- министърът на финансите Кирил Ананиев – на 2 въпроса от народния представител Румен Гечев;
- министърът на образованието и науката Красимир Вълчев – на 2 въпроса с писмен отговор от народния представител Румен Георгиев;
- министърът на околната среда и водите Емил Димитров – на 2 въпроса от народните представители Ерджан Ебатин и Севим Али; и Иван Валентинов Иванов;
- министърът на културата Боил Банов – на 1 въпрос с писмен отговор от народния представител Станислав Станилов.


Поради ползване на годишен отпуск в заседанието за парламентарен контрол няма да участва министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във