Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДЕПУТАТИТЕ ЗАБЪРКАХА ПРЕДИЗБОРЕН ГЮВЕЧ ОТ КОМПЕНСАТОРКИ

Страстите около поправките в Закона за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти владееха целия пазар на компенсаторни инструменти и през тази седмица. Котировките им застинаха на нивата между 16 и 18 лв. за 100 лв. номинал. Всички чакат окончателното гласуване на закона. Защото е почти сигурно, че приетите на първо четене предложения на неговия идеолог Светослав Лучников няма да останат в този си вид. Настроенията в управляващото мнозинство срещу някои от текстовете са доста силни.
Представителите на по-малкия коалиционен партньор Народен съюз скочиха срещу предложения от Лучников параграф 9 от преходните и заключителни разпоредби на закона. Според текста му с издадените след влизането на измененията в сила земеделски бонове ще може да се плаща само за купени земи и гори. Това означава, че тези книжа на практика ще напуснат пазара и цената им ще спадне катастрофално. Подобен ефект ще бъде явна несправедливост спрямо собствениците на реституирани селски имоти. По-голямата част от играчите на пазара са на мнение, че този текст няма да мине на второ четене, тъй като изборите наближават, а собственици на земеделски бонове са стотици хиляди души.
Интерес предизвика и изказването на председателя на икономическата комисия в парламента Никола Николов. Той се обяви против предложението РМД-тата, сключили сделки след февруари 2000 г., да изплащат все още неиздължения остатък от сумата от приватизационните си договори с компенсаторки. Това би позволило на купувачите на Златни пясъци, КЦМ - Пловдив, Захарни заводи - Горна Оряховица, и т.н. да спестят милиони левове за сметка на държавния бюджет. Освен това такова решение би представлявало ревизия на вече сключени сделки. Може би именно около този текст ще бъде най-голямата интрига при второто четене на поправките в закона Лучников. Интересите за неговото приемане са много силни. Някои специалисти са на мнение, че лобито на РМД-тата ще успее да пребори Николов и неговите поддръжници.
Другото предложение на председателя на Икономическата комисия е свързано с плащанията по бъдещи сделки за раздържавяване. Той смята, че 90% от цената по приватизационните договори трябва да имат право да плащат само първоначалните собственици на записи. Според текстовете на Лучников, приети на първо четене, това ще се отнася за всички приватизационни сделки, сключени до края на 2001 година. Освен това Николов предлага с компенсаторки да се раздържавят и миноритарни пакети от Банка ДСК, ДЗИ, БТК и Булгартабак холдинг. Продажбата щяла да се организира от Центъра за масова приватизация. Тази идея бързо беше прегърната от участниците на пазара. Емоциите им обаче охладняха, когато стана ясно, че и това ще се отнася само за първоначалните собственици на записи. Някои посредници вече започнаха да мислят схеми за доверително управление на компенсаторки, за да заобиколят готвените разпоредби. По този начин те пак ще могат да купуват акции на Банка ДСК и останалите дружества чрез компенсаторки само че от името на първоначалните им собственици.
От продажбата на акции на четирите компании срещу записи ще бъде не само за собствениците им, които ще употребят значителни количества от обездвижените си Лучниковки. Така би могло да се даде и силно рамо на българския капиталов пазар, тъй като на него най-после ще излязат структуроопределящите фирми. През последните години обаче бяха изказани толкова обещания за пускането на държавни пакети от тях на борсата, че едва ли някой приема насериозно сегашния порив това да стане. Нищо чудно да сме свидетели на предизборен кьорфишек, който да бъде забравен след юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във