Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутатите улесниха вноса на работници от трети страни

Разрешение за пребиваване и работа тип "синя карта на ЕС" ще могат да получават висококвалифицирани работници от трети страни, като това ще става при облекчени условия. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за МВР

Промените засягат сроковете за издаване на синя карта, която към момента се издава за една година с възможност да се поднови за още една без ограничение в броя на подновяванията. Сега вече лимитът ще бъде увеличен до 4 години.

Текстовете срещнаха съпротивата на синдикатите, които смятат, че така се поставят в неравностойно положение българските работници и респективно работещите в ЕС. 

По време на дебатите при депутатът Пенчо Милков от БСП каза, че подобни промени не би трябвало да минават през закона за вътрешното министерство. Социалистите не отричат, че има проблем с работната ръка в страната, но промените щели да дадат възможност на работодателите да "извиват ръцете" на работниците в България, като дават възможност на чужденци да работят на техните места. 

Юлиан Ангелов от Обединените патриоти обясни, че текстовете касаят хора с български произход и с тях се решават проблемите с квалифицирана ръка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във