Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДЕПУТАТИТЕ СВИХА ИМУНИТЕТА СИ НАУЖКИМ

Депутатите запазиха имунитета си с гласовете на управляващите от Коалиция за България, НДСВ и ДПС, с вота на част от Български народен съюз, на 8 депутати на ОДС и един от Атака. Окончателният текст бе приет със 189 гласа за, 28 против и 10 въздържали се. В четвъртък (2 март) парламентаристите приеха на второ четене поправките в конституцията във вида и по начините, които в.БАНКЕРЪ подробно описа в предишните си два броя. Така остава вариантът, в който народните избраници, с разрешение от парламента, могат да бъдат съдени не само за тежки, но и за леки престъпления. Текстът събра три четвърти от гласовете в залата и ще бъде вписан в променената конституция. Бе прието и предложението на БНС парламентът да не дава изрично разрешение за наказателно преследване срещу народен представител, ако той е дал предварително писмено съгласие имунитетът му да бъде свален.
Четирима от ОДС, както и парламентарните групи на ДСБ и Атака бяха против. Те настояха да отпадне въобще чл. 70 от конституцията, който третира депутатския имунитет.
Дебатите по поправката продължиха близо четири часа. Изказаха се над 40 народни представители.
След като бе гласуван текстът за имунитетите, повечето депутати напуснаха пленарната зала. От БНС и от други парламентарни групи се опитаха да побългарят термина омбудсман, като го заменят с обществен защитник в новия конституционен текст. По този повод Любен Дилов -син от ОДС предложи вместо омбудсман да се запише арменския поп, като по-познато понятие на българите. Предложението бе отхвърлено, защото повечето депутати заявиха, че скандинавската дума е международно възприета и едва ли България е тази, която ще промени европейската практика.
Двеста и осем депутати подкрепиха текста, според който Народното събрание избира омбудсман, който се застъпва за правата и свободите на гражданите.

ИВАН КОСТОВ НЕ ЩЕ ДА ГО ПРАВЯТ ПРЕЗИДЕНТ
Лидерът на Демократи за силна България отхвърли миналия четвъртък пред журналисти твърдението, че той ще бъде общият кандидат за президент на десните на предстоящите тази есен избори. Въпреки че повечето симпатизанти на СДС, по данни от социологическо проучване на сините, виждат в Иван Костов и в Надежда Михайлова печелившата двойка, лидерът на ДСБ заяви, че той не е фигурата, способна да обедини десницата. Според него сините обсъждат два варианта - да издигнат известен политик от техните среди или да се спрат на гражданска, общественоприемлива кандидатура за президент.
Ден по-рано и лидерът на СДС Петър Стоянов попари всякакви надежди на сините симпатизанти за затопляне на отношенията с ДСБ, като пак се скара задочно с Иван Костов и дори го обвини в лъжа и интригантство. Няма как да седнем с Костов на една маса, заяви експрезидентът, обиден от това, че депутат от ДСБ го обвини в сряда, че заради него не са разсекретени досиетата на бившата Държавна сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във