Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутатите спасиха НЗОК от съдебни дела, като промениха бюджета й

С пълно единодушие депутатите одобриха промени в Закона за бюджета на НЗОК, с които се дава възможност на касата да разплати свои задължения към болниците. Така лечебните заведения ще получат до 75 милиона лева за отчетена, но неплатена дейност за 2015 г., 2016 г. и 2017 година. 

Законопроектът бе внесен от Министерски съвет. Фактически държавата спаси НЗОК от съдебни дела, заведени от лечебни заведения, които имат сключени договори с касата за болнична помощ, но не са получили дължимите им за това пари. Общо непоетата от НЗОК надлимитна дейност е за около 135 милиона лева без лихвите, сочат данните на касата.

Въпреки подкрепата, упреци от другите парламентарни групи не липсваха. 

„Днешното ви решение е опит по извънсъдебен път да се постигне споразумение, за да избегне плащането на лихвите и разноските по съдебни дела. Парите за здравно осигуряване на българските граждани, които се харчат от здравния фонд, са за това да се плащат медицински дейности, но не и разходи по съдебни дела и лихви“, обърна се към ГЕРБ депутатът от ДПС Нигяр Джафер.

„Тези 75 милиона няма как да отидат за българските лекари и сестри. По сега действащото законодателство изпълнителните директори и бордовете на болниците са длъжни при получаване на средства да се обръщат първо към своите кредитори", заяви Георги Михайлов от БСП. Според него средствата, които се отпускат в момента, далеч няма да стигнат за покриване на нуждите на болниците "не само по отношение на промяна на заплатите на медицинските кадри, но и изобщо за печалното състояние, в което се намират.".

Депутатът от партията ГЕРБ Лъчезар Иванов заяви, че промяната ще даде възможност да се погасят половината от задълженията към болниците, които към момента висят неразплатени. А патриотите отчетоха мярката като „глътка въздух“ за болниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във