Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Депутатите си уредиха абонамент за вестниците

Първият договор, който администрацията на Народното събрание е сключила за 2015-а, е този за абонамента и доставката на български ежедневни и периодични печатни издания. На 8 януари за целта е била избрана компанията "Доби прес", която ще получи за услугите си точно 46 хил. лева. Единственият конкурент на фирмата на Добрина Алексова са били "Български пощи", но тяхната оферта се оказала с три хиляди лева по-висока. Срещу въпросната сума "Доби прес" ще осигури за депутатите общо 93 издания. Общият сбор на всички абонаменти е 415.

Иначе през 2014-а вестниците и списанията за парламента са се доставяли от "Български пощи". В регистрите обаче няма данни колко точно пари са дадени на държавната фирма. Предишните четири години с тази дейност се е занимавала "Национална агенция разпространение 1" ЕООД, чийто управител е Ирена Кръстева, прокурист - Владимир Гергински, а собственик -  "Обединени български медии" АД. За стойността на тези контракти също липсва информация. 

Междувременно в. "БАНКЕРЪ" научи, че главният секретар на Народното събрание Иван Славчов е издал и заповед за сключването на договор, по който да се осигурят 55 чуждестранни печатни издания. Любопитното в случая е, че след проведения в края на миналата година конкурс на първо място е била класирана фирмата "Разпространение на печата" - дъщерна на "Табак маркет". Но впоследствие тя е отказала да подпише договора (б.а. мотивите й не са известни) и Славчов се е обърнал към участника, заел второто място - "Индекс" ООД на Данчо и Елена Павловски.  Това дружество е предложило цена от 32 хил. лв. за услугата. 

През 2014-а чуждестранните вестници пак са се доставяли от компанията на Павловски. Тогава обаче "Индекс" е получила цели 63 133 лв., при все че е трябвало да осигурява на народните избраници само с едно издание повече - или общо 56. През 2012-а и 2011 г. вестниците и списанията са отговорност на "Агенция Пулсар", чийто собственик и управител е Даниела Станишева. Тя е получила за това общо 70 хил. лв. без ДДС. Същата фирма участва и в последната надпревара, но остана на трето място заради по-високата си цена.

През първата работна седмица на годината Народното събрание успя да договори също така отпечатването и разпространението на "Държавен вестник". Печатът е поверен на "Алианс принт", която впрочем се е занимавала с тази дейност и през предишните две години. Заложено е "Държавен вестник" да излиза в тираж от 3500 броя. За сравнение - през 2014-а се печатаха по 4000, а година по-рано - по 4500 броя. Логично при тази ситуация намаляват и прогнозните разходи, които парламентът ще прави, за да обнародва информация за делата си. От 420 хил. лв. те се свиват на 300 хиляди. 

Ако върнем лентата по-назад, ще видим, че преди 2013-а отпечатването на изданието е било изцяло в ръцете на “Издателско-полиграфическия комплекс Родина”. Тогава и тиражът му е много по-голям (6700 за 2012-а, 8500 за 2011-а, 10 000 за 2010-а). Залаганите прогнозни разходи също са били далеч по-внушителни - например за 2010-а сумата е 750 хил. лева. При все това “ИПК Родина” е изпълнила услугата срещу едва 306 117 лева. Долу-горе толкова са заложени и за отпечатването на сегашните 3500 бройки.

За разпространението на официоза са избрани споменатите вече "Доби прес" и "Български пощи".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във