Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутатите ще обсъждат правилата за избор на шеф на КПКОНПИ

Народното събрание ще има редовно заседание от 9 часа. Според програмата за деня, то ще започне с дебат по приемането на процедурни правила за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Вносител на поректа за решение е Комисията по превенция и противодействие на корупцията /КПКОМПИ/.

Припомняме, че от "Продължаваме Промяната" поставиха условие при преговорите с БСП за съставяне на правителство с третия мандат да бъде прието антикорупционното законодателство и министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ.

Има предложение кандидатите да бъдат проверявани за принадлежност към службите на "Държавна сигурност" и Българската народна армия. 

Втора точка в дневния ред на Народното събрание е второто гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта. Те са внесени от Любомир Каримански, Ива Митева и Андрей Михайлов. Измененията, които предложиха депутати от "Има такъв народ", бяха одобрени на първо четене от парламента миналата седмица.  

С тези текстове се разширява обхватът на хазартните игри, организирани от Държавно предприетие "Български спортен тотализатор", като към тях се включват и игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти.  В дискусията на първо четене предложителите отбелязаха, че със законопроекта трябва да се предотврати фалит на "Български спортен тотализатор" и да се запазят тотопунктовете, иначе заради предишна промяна на Закона за хазарта през август тази година трябва да затворят близо 1000 пункта. 

Вчера парламентарната Комисия по бюджет и финанси гласува на второ четене промените в Закона за хазарта. Има две нови предложения между първо и второ четене. Приетият текст за общия брой на пунктовете, който не трябва да надвишава 3000 на територията на страната, за да се избегне неконтролируемото разпространяване на хазартни игри от държавната фирма, беше променен на 4000 по предложение на Йордан Цонев от ДПС. До 15% от тях ще могат да бъдат дадени на външни лица.

След приключването на законодателната програма на Народното събрание е предвиден и редовният парламентарен контрол. В него ще участват трима министри - вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова и министрите в оставка на вътрешните работи и културата - Бойко Рашков и Атанас Атанасов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във