Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутатите ще избират управител на НЗОК

Народното събрание ще има поредно пленарно заседание от 9 часа, като провеждането му зависи от това дали ще се събере необходимия кворум от народни представители.

В дневния ред на депутатите е избор на управител на Националната здравноосигурителна каса. Процедурата по избор е съгласно правила, приети с решение на Народното събрание от 19 февруари.

Единственият кандидат е проф. Петко Салчев, предложен от ПГ ГЕРБ. Той беше изслушан от Комисията по здравеопазване на 11 март, а с 11 гласа „за“ и 7 „въздържали се“ беше решено да бъде предложено на Народното събрание да гласува  проф. Салчев за управител на Националната здравноосигурителна каса.

От 11 часа ще се проведе и парламентарен контрол. Той включва  разисквания по питане от народните представители Георги Гьоков, Драгомир Стойнев и Весела Лечева към заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова относно политиката на българското правителство за гарантиране на трудовите права на българските работници и служители в контекста на стартиралите тристранни разговори, целящи договаряне на мерки за реформи в ключови области.

След това следват отговори на въпроси и питания от народните представители към осем министри.

Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, ще отговори на въпрос от н.п. Кръстина Таскова относно предприети мерки след препоръките в доклада на Временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция за приходите.

Емил Караниколов, министър на икономиката, ще отговори на въпрос от Кристиан Вигенин относно отражение на епидемията от коронавирус COVID-19 върху българската икономика и възможни мерки в подкрепа на бизнеса.

Към Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, има пет въпроса, в т.ч. и питане от народния представител Иван Иванов относно система за водоснабдяване "Дунав".
Депутатски питания има и към Красимир Каракачанов, заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, Красен Кралев, министър на младежта и спорта, Младен Маринов, министър на вътрешните работи и Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във