Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутатите ще гласуват актуализация на бюджетите на НЗОК и на ДОО

Народното събрание ще има пленарно заседание от 9 часа. Разбира се, ако се събере необходимия кворум.

В петък народните представители ще гласуват на първо четене два законопроекта -  за допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. и за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. (Вносител и на двата е Министерският съвет, 3.9.2020 г.).

Както обикновено за петък е предвиден и парламентарен контрол с въпроси на народните представители към министрите.

Четирима министри ще се явят в зала. Пет въпроса има към Костадин Ангелов, министър на здравеопазването. Той ще отговаря на питане на Анна Славова относно Национална многопрофилна детска болница. Има въпрос от Георги Михайлов относно разкриването на Център за направление на пациенти с Covid-19.

Към Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, има едно питане за системата за оценяване на университетите и висшите училища и още едно относно политиката на Министерството на образованието и науката относно приемане без конкурсен изпит за студенти и докторанти на лица, създали изобретения или полезни модели.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите, ще отговори на въпрос  относно осъществяването на навременен и качествен мониторинг на водата в река Марица и подпочвените води, захранващи кладенците по поречието й. Питането на Красимир Янкова е за политиката за мониторинг на водите през 2020 година.

Един въпрос има и към Лъчезар Борисов, министър на икономиката, от Румен Гечев относно осигуряване на конкурентна среда на пазара за бутилки с втечнен газ.

На основание чл. 96, ал. 3 и чл. 99, ал. 2 от ПОДНС, отлагане на отговори със седем дни са поискали:
- министърът на финансите Кирил Ананиев – на един въпрос от народния представител Валентина Найденова; и на един въпрос с писмен отговор от народния представител Христо Проданов;
- министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева – на един въпрос и на едно питане от народния представител Кристиан Вигенин;
- министърът на енергетиката Теменужка Петкова – на един въпрос от народните представители Таско Ерменков и Васил Антонов;
- министърът на икономиката Лъчезар Борисов – на един въпрос с писмен отговор от народния представител Данка Зидарова-Люртова.
 

Поради отсъствие по уважителни причини на народни представители се отлагат отговорите на:
- един въпрос от народния представител Димитър Георгиев към министъра на здравеопазването Костадин Ангелов;
- един въпрос от народния представител Кръстина Таскова към министъра на здравеопазването Костадин Ангелов;
- едно питане от народния представител Кристиан Вигенин към заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева;
- един въпрос от народния представител Георги Гьоков към министъра на икономиката Лъчезар Борисов;
- едно питане от народните представители Любомир Бонев, Кристина Сидорова и Иван Валентинов Иванов към министъра на околната среда и водите Емил Димитров.
 

Поради ползване на отпуск по болест в заседанието за парламентарен контрол няма да участва министърът на младежта и спорта Красен Кралев.
Поради неотложен ангажимент с международно участие, в заседанието за парламентарен контрол няма да участва заместник министър-председателят Томислав Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във