Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Депутатите ще четат 92 вестника

Малко над 73 хил. лв. ще даде Народното събрание за абонамент и доставка на 92 български всекидневни и периодични печатни издания през следващата година. Колкото и странно да звучи, сумата е същата, както за 2016-а, а броят на вестниците и списанията е с шест повече. Обяснението не е в поевтиняването на изданията, а в желанието на депутатите за по-малко абонаменти от повечето на брой медии - 431 срещу 436 за 2016-а.

Сега българската преса в парламента се осигурява от компанията "Доби прес". Фирмата на Добрина Алексова победи в организираната в края на 2015-а надпревара "Разпространение на печата" АД и "Български пощи". През миналата година вестниците пак бяха доставяни от "Доби прес", но срещу 46 хил. лв. заради още по-малкото абонаменти - 415. Тогава единствен конкурент бяха "Български пощи", само че тяхната оферта се оказа с 3 хил. лв. по-висока. За сметка на това държавният мастодонт извършваше тази дейност през 2014-а, но в регистрите няма данни срещу каква сума. 

Разбира се, изнесените факти в никакъв случай не означават, че само споменатите две компании ще наддават в сегашната поръчка. В годините от 2010-а до 2013-а тази услуга за депутатите извършваше "Национална агенция разпространение 1" ЕООД, чийто управител е Ирена Кръстева, прокурист - Владимир Гергински, а собственик -  "Обединени български медии" АД. За стойността на тези контракти обаче също липсва информация. Любопитно е също и какви точно издания искат да четат депутатите. Наред с централните всекидневници и седмичници в списъка им присъстват само пет регионални вестника - благоевградските "Вяра" и "Струма", плевенският "Посоки" и великотърновсите "Борба" и "Янтра". Не че в парламента има хора само от тези райони, но явно излъчените оттам народни представители са истински родолюбци и не искат да пропускат местните събития и проблеми.

Впечатление прави и присъствието на партийния официоз "Атака", който, от една страна, се финансира от държавата чрез субсидията за едноименната политическа формация, а от друга - се купува от същата тази държава, чрез бюджета на парламента. Не може да не отбележим и общо седемте абонамента за партийните земеделски вестници - "Народно земеделско знаме" (Земеделски народен съюз) и "Народно земеделско знаме XXI век" ("Обединени земеделци"). За партийния седмичник "Зора Нова" също са предвидени няколко абонамента. И ако приемем, че всичко това е в името на политическия плурализъм, какво да кажем за предпочитанията на хората в Народното събрание и към жълтите вестници като "Уикенд", "Шок", "Шоу" и "Галерия", които  събират общо 25 абонамента...

Наред с българските издания народните представители ще четат и чуждестранни - цели 43. Прогнозните разходи за тази цел са 74 212 лева. През последните три години ангажимент да осигурява тези четива имаше "Индекс" ООД на Данчо и Елена Павловски, а преди бяха отговорност на "Агенция Пулсар".

Facebook logo
Бъдете с нас и във