Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутатите се готвят да удължат срока за бетониране на Черноморието

Новият парламент се готви експресно да разгледа промени в Закона за земеделските земи. Те вече са минали през Комисията по земеделие, вкарани са преди два дни за гледане от депутатите следващата сряда и се отнасят до удължаването на срока за строителство по Черноморието.

След 10 дни изтича срокът за строителство върху земеделска земя. Новата коалиция обаче Обединени патриоти и ГЕРБ са вкарали промени, според които строителството по Черноморието, както и на всички земеделски земи, ще бъде удължено от 6 на 9 години. Така срокът за превръщане на земеделските земи по морето в урбанизирана територия се удължава с 3 години. Всички парламентарни групи са гласували това да стане на земеделска комисия вчера. 

В мотивите на вносителите пише, че срокът трябва да бъде удължен от 6 на 9 години заради "подобряване на доходите и материалната осигуреност на дребните собственици и семействата със среден и нисък доход". 

"Управляващите искат за по-малко от 24 часа да се промени текст, който разрешава безконтролното строителство по българското черноморско крайбрежие", обяви депутатът от БСП Валери Жаблянов в парламента.

Той подчерта, че БСП е отказала категорично да подкрепи внасянето на този текст за разглеждане на заседание на НС, но намеренията са това да бъде внесено в сряда. "Няма никаква предварителна оценка какви обекти и терени предлаганото законодателство засяга. Ние ще бъде против този начин на приемане на законите в българския парламент, когато за 24 часа минават текстове, които уреждат частните въпроси на няколко компании или лица“, категоричен е той. Според него е изключително показателен начинът, по който започва това НС.

Жаблянов е на мнение, че от обещанията на десницата в полза на обществения интерес, с които са „заливали“ българските граждани, не е останало и следа. "Трябва да опазим българското Черноморие, дори във вида, в който беше докарано от инвестиционен натиск и нарушенията на строителното законодателство.“, каза още той.

„Срам е първото действие на новото НС да бъде лобистки законопроект. Възразяваме остро срещу това“, добави и Жельо Бойчев от БСП. Той обясни, че според внесеното предложение от управляващите се удължава 6-годишният срок, в който ако не са започнали строителни дейности по определените земеделски земи, те си връщат стария статут.

Facebook logo
Бъдете с нас и във