Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Депутатите "размразиха" АЕЦ "Белене"

С огромно мнозинство парламентът даде зелена светлина за "възраждането" на АЕЦ "Белене". В четвъртък (7 юни) в Народното събрание протече няколкочасов дебат по проекта. Накрая четири от петте парламентарно представени партии дадоха мандат на енергийния министър Теменужка Петкова да започне преговори с потенциални инвеститори. Проекторешението, внесено от ГЕРБ и "Обединени патриоти", срещна подкрепата на БСП и "Воля" на Веселин Марешки. Против гласуваха единствено ДПС. В цифри: 172 депутата "за", 14 "против" и двама "въздържали се".

Петкова ще търси начини за реализацията на проекта "на пазарен принцип", което според управляващото мнозинство означава, "без държавни гаранции за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите на "Белене" в проектно дружество.

Енергийният министър трябва да представи пред депутатите възможностите за реализацията на проекта до 31 октомври, като междувременно периодично информира парламента за напредъка по преговорите с потенциалните инвеститори. Наред с това народните представители препоръчаха на кабинета да отмени своето решение от 2012 г. за спирането на изграждането на втора атомна. Най-вероятно това ще се случи още на следващото заседание на министрите. 

Въпреки че в крайна сметка подкрепиха предложението, от БСП упрекнаха управляващото мнозинство, че е вързало ръцете на собственото си правителство в преговорния процес. Социалистите обясниха, че с това проекторешение има възможност проектът да не бъде реализиран. Жельо Бойчев посочи, че ГЕРБ лицемерничат с отказа си да отменят предишното парламентарно решение (от 2012-а) за замразяването на строителството.

От управляващата партия отвърнаха, че вярват на министрите си - предложението било изготвено по доклад на министър Петкова, а предвид историята на "Белене" били максимално внимателни. 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки определи втора атомна централа като полезна за българския народ. По думите му той и неговите депутати подкрепяли проекта с чиста съвест и искреност. 

Очаквано, искри прехвърчаха между Патриотите и ДПС. Депутатът Павел Шопов обвини движението, че с отказа да подкрепи проекторешението за "Белене" защитавало турски интереси, свързани със строителството на АЕЦ "Аккую". Шопов се нахвърли и на съюза около ДСБ и "Да, България", който също изпълнявал нарежданията на чужди посолства и работел против националния интерес. (По време на обсъжданията формациите на Атанас Атанасов и Христо Иванов провеждаха протест пред Сградата на съединението).

В отговор Рамадан Аталай обясни, че Догановата партия няма да подкрепи предложенията, тъй като дебатът бил несериозен и подвеждащ. "Ако дебатът бе сериозен, трябваше да обясним нуждата от нови мощности, при закриването на стари", изтъкна Аталай, настоявайки да се говори повече за икономическите аспекти на проекта. "Смятах, че ГЕРБ са приключили списъка с неправилни решения, явно обаче списъкът е доста дълъг", отбеляза още той.

Последва лавина от изказвания, реплики, дуплики и лични обяснения, които удължиха ненужно разискванията, при все че всички групи вече бяха обявили позициите си по темата.

"Имаме желанието, намерението и политическата воля да търсим решение по проекта АЕЦ "Белене", заяви след цялото политиканстване енергийната министърка Теменужка Петкова. Тя подчерта, че България има нужда от нова ядрена мощност.

В кулоарите на парламента Петкова добави, че "мораториум за АЕЦ "Белене" никога не имало", а парламентарното решение от 2012-а за спирането на проекта е било подкрепящо действията на първото правителство на Бойко Борисов. Според нея новото решение показвало и "новата воля" на законодателния орган. 

Още по темата - на стр. 25 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във