Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутатите приеха актуализацията на бюджетите на ДОО и НЗОК

Депутатите приеха на второ чете актуализацията на бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. За Касата се осигуряват 65 милиона лева, които ще бъдат разпределени за различни медицински дейности и заплати на медиците. По-рано бе одобрено увеличението на пенсиите от 1 юли с 10% плюс 60 лева, като бяха гласувани и размерите на минималната пенсия от 467 лева и на максималната - 2000 лева. От 1 октомври тя ще бъде увеличена още веднъж до 3400 лева.

При гласуването на промените в парите за здраве бе прието предложението "Възраждане", което бе отхвърлено вчера от бюджетната комисия. С редакция днес в залата депутатите обаче одобриха разходи за персонал от 62 100 000 лв., вместо 60 223 700 лв., както предлагаше Министерският съвет. Първоначалното предложение на "Възраждане" предвиждаше размерът за разходи за персонал да е още по-висок -  72 268 500 лв. Срещу промяната възрази Георги Михайлов от "БСП за България", като я определи като недопустима и изцяло променяща бюджета на НЗОК.

"Предложихме да се увеличат заплатите за служителите в НЗОК с 2 100 000 лева от 1 юли и намалихме първоначално исканата сума от 72 млн. лв., защото стигнахме до договореност със синдикатите, че тези пари до края на годината ще бъдат достатъчни, за  да се увеличат с 10 на сто заплатите на администрацията на НЗОК, обясни пред журналисти депутатът от "Възраждане" Георги Георгиев - автор на предложението. По думите му ръководството на Касата заедно със синдикатите ще имат отговорността да разпределят тези средства пропорционално, според заслугите на персонала.

Прието беше и второто предложение на "Възраждане" - да отпаднат предвидените пари за ваксини срещу COVID-19 за здравноосигурени лица и така общата сума за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност, се намалява от 120 000 000 лв. на 106 000 000 лв. В същото време се увеличават парите за лечение на лица до 18-годишна възраст по Закона за здравето и на лица над 18-годишна възраст - от предлаганите от правителството 37 170 600 лв. на 51 170 600 лв. "Сега, след като се видя, че гласуваните за тази дейност през февруари 37 млн. лева, са недостатъчни и българите продължаваме да събираме капачки и да пращаме DMS, се прие увеличение с 14 млн., лева на средствата и те станаха общо малко над 51 млн. лева за годината", обобщи Петър Петров от "Възраждане".

Отхвърлено беше предложението на ДПС от резерва на НЗОК да бъдат предвидени 2 000 000 лв. за здравноосигурителни плащания за медицинското изделие "тотална зъбна протеза".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във