Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДЕПУТАТИТЕ ПОТЪНАХА В ДАНЪЧНИТЕ ЗАКОНИ

Съблазнително е много доставки да бъдат освободени от ДДС, но дайте да съобразяваме данъчната политика на държавата с нашите международни ангажименти. Тази материя е много чувствителна особено в момента, в който ние се присъединяваме към ЕС. Така червената депутатка Надя Антонова се опита да пресече парламентарните дебати на тема намаляване на ДДС-ставки за учебници, лекарства, юридически услуги, туризъм и т.н., които вече втора седмица затормозяват всекидневието на народните избраници и изяждат ценно парламентарно време.
При второто четене на новия, хармонизиран ДДС-законопроект, депутатите от опозицията напразно настояваха за по-благосклонно облагане с косвения налог.
Книги срещу хазарт
С 53 гласа против и 27 въздържали се мнозинството от БСП, НДСВ и ДПС отхвърли предложението за 7% ДДС върху книгите и печатните периодични издания. Така бе сложена точка и на кампанията образованието да получи известни данъчни преференции от страна на държавата. В резултат печатните издания ще се оскъпят, а пазарът им допълнително ще се свие. Иначе ДДС има влияние върху тези артикули и досега, тъй като налогът се дължи по цялата верига на производство на нашите издания - хартия, материали, мастила, машини, труд. Данните на Асоциацията на българските книгопроизводители сочат, че в България има около 5 хиляди издателства, които отговарят на международните стандарти. България обаче е далеч от европостиженията в областта на книгоиздаването, тъй като у нас се печатат 12 пъти по-малко издания.
Сметките на Министерството на просветата показват, че с 25% ще скочат от догодина и цените на учебниците, тъй като депутатите не свалиха и техния ДДС. От септември се очаква поскъпване с още 5-6 на сто и заради повишаването на цените на хартията в световен план. От асоциация Българска книга пък изчислиха, че цените на учебници и помагалата ще скочат с 15-17 на сто.
Интересни са и други данни - оборотът от български книги е около 60 млн. лв. годишно. Около 20% от него се осъществява от нерегистрирани по ДДС лица. Остават около 48 млн. лв. оборот с начислен данък добавена стойност. Общо внасяният в бюджета ДДС от книги е около 8 млн. лева. Тази сума обаче е силно завишена и груба, защото освободените учебници по сега действащия закон са около 50% от произведените изобщо в страната книги. Освен това в нея са калкулирани и налозите, които се плащат допълнително на всички междинни етапи при производството на книги, печатница, мастила и т.н.
Излиза, че сумата, която няма да постъпи в бюджета, ако беше прието
освобождаването на книгите от ДДС, е около 2 млн. лева
Иначе налогът няма да се начислява само върху учебниците, които се продават в университетските издателства, детски градини, образователни учреждения. Прякото последствие е, че всички издателства в България, които се занимават с издаването на каквито и да е учебни помагала, ще трябва бързо да се пререгистрират като образователни учреждения. Ще сключват шефства и всякакви други странно регламентирани форми с детски градини. Детските градини ще започнат да издават книги, различни висши училища ще започнат да се превръщат в издателства... , заяви Любен Дилов-син от Гергьовден.
Подробност от пейзажа
е обстоятелството, че преди да посекат книжнината за по-малко от 10 минути, управляващите освободиха от ДДС хазарта, както и набирането на средства за дейността на политически партии.
Миналата седмица парламентаристите пък проявиха известен толеранс и към юристите, които заплашиха със стачка заради задаващото се ДДС- облагане. Под гилотината на 20-процентната ставка не попадат случаите, в които юристите защитават клиент в съдебно и досъдебно производство. Услугите на частните съдебни изпълнители обаче ще се облагат с ДДС, което ги поставя в неравностойно положение с държавните.
Очаква се бурен парламентарен дебат и по повод на ДДС в туризма. Неотдавна бюджетната комисия се взриви от спорове, след като Лидия Шулева от НДСВ и независимата Мария Капон поискаха да се запази ставката от 7% ДДС за туристическите пакети. Според предложението на правителството ниската ставка може да остане само за нощувките.
Жълтото предложение предвижда преференциална ставка за пакетните услуги, предлагани от туроператори и турагенти, с изключение на транспорта. Така върху спането, храната и останалите екстри за организирани курортисти ще се начисляват 7 процента. Иначе за индивидуалните туристи и командированите, които плащат легло директно на рецепцията, ДДС ще е 20 процента.
Всъщност
споровете за въвеждане на т.нар. диференцирани ДДС-ставки
в България са предрешени. В хода на преговорите по бъдещото си европейско членство страната не е извоювала дерогации (отлагателни срокове) по отношение на облагането с данък добавена стойност. Затова държавата ще спазва чинно разпоредбите на Директива 6 на Европейския съюз (ЕС), в която са изброени 17-те стоки и услуги с намалена или нулева ставка по ДДС. Така България ще се превърне и в единствената държава от Общността, която прилага единна, при това висока, ДДС-ставка. А на практика българският данъкоплатец ще плаща повече от европейския, за когото има дълъг списък от сензитивни артикули с по-ниско облагане. Гражданите на почти всички страни от ЕС - и стари, и новопостъпили - се радват на по-благосклонни проценти за храни, лекарства, сметки за отопление, осветление и вода. В някои държави всичко, свързано с дома - от ремонт до миене на прозорци, е обект на данъчно облекчение. Грижите за бебета, болни и старци - също. По-ниски налози се дължат при превоз на пътници, билети за концерти, зоопаркове, дори за дамски превръзки, презервативи и спирали.
Напълно изключени от обхвата на ДДС са кремирането, медицинските и зъболекарските услуги. Някои държави са включили в преференциалния списък жилищното строителство, детските дрехи и обувки, книгите, вестниците и списанията. А най-гальовно е данъчното третиране на туристическите индустрии на богатите ни бъдещи партньори от ЕС.
Дежурните извинения
на нашите правителствени финансисти са, че различните ставки се администрират по-трудно. И че евротенденцията повелява преминаване към единни ставки. Само че уеднаквяването ще продължи с години и едва ли ще се случи през това десетилетие. И всъщност не е ясно как европейските бирници успяват да се справят с различните ставки, а за българските се твърди, че няма да могат. Така че остава пълна мистерия защо България изпреварва Германия, Франция и Англия с въвеждането на плосък ДДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във