Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутатите подкрепиха по-висок данък за старите коли

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, като така те решиха на първо четене от следващата година данъкът за леките коли да зависи от замърсяването, което автомобилът причинява. Очаква се данъкът за автомобилите, които са над 15 години, да се повиши, а на новите – да падне.

В момента данъкът се определя на база мощността на двигателя и годината на производство, като по-мощните и по-новите автомобили са с по-високо облагане, като целта е за по-евтините возила да се дължи по-малък данък. Самият размер на данъка се определя от общините, като може да бъде в рамки, зададени от закона. В момента в закона е предвидено облекчение между 20% и 60% за наличието на катализатор в автомобили с мощност до 74 kW, с което финансовото министерство твърди, че се злоупотребява и затова ще отпадне от 2019 г.

С приетите на първо четене промени се променя и закона за местните данъци и такси. Така данъкът за колите ще се определя по специална формула с два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият компонент ще отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният – екологичната му категория. По-старите коли с евросертификат под евро 3 ще имат утежнение в данъка, за сметка на по-новите със сертификати 5 и 6.

Увеличението за най-старите автомобили ще бъде от около 30 процента. Отстъпката в налога за новите и по-екологични следва да е с около 20 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във