Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за данъка върху по-старите коли

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Част от тях предвиждат увеличаване на данъка за по-старите автомобили. Ветото подкрепиха БСП и ДПС, срещу него гласуваха 130 депутати от ГЕРБ, Обединените париоти и „Воля“. Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание законът се счита за повторно приет, ако за него е гласувало мнозинство повече от половината от всички народни представители - 121.

Мотивите на президента са, че с данъка върху по-старите коли данъчната тежест пада върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Няма и гаранции, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели.

Според президента реалното увеличение на данъка е по-голямо, отколкото се представя на обществото. Увеличеният данък засяга над 50 % от превозните средства на възраст над 15 г., които по официални данни са над 70 % от всички регистрирани 4 130 195 автомобили.

Основанието, с което Радев иска връщане на текстовете от закона, е че данъкът върху старите коли не въвежда принципа "замърсителят плаща". По-високият данък не отчита нито честотата на използването на превозните средства, нито наличието на устройства за намаляване на вредните емисии, нито вида на използваното гориво.

Според държавния глава липсват мотиви за отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци. Не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат, смята Радев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във