Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутатите отхвърлиха опита на БСП да спре концесията на Летище София

 Парламентът отхвърли поредния опит на БСП да спре концесията на Летище София с 88 гласа "за", 73 "против" и 40 въздържал се. От левицата предложиха с допълнение в Закона за концесиите да бъдат изключени от даване на концесия дейността, услугите и обектите на търговските дружества в забранителния списък за приватизация от Закона за приватизация и след приватизационен контрол. Причините за поставяне на тези дружества на особен ограничителен режим за приватизация са сходни с тези, които налагат изключването при режима на концесиите, се посочва в мотивите.

От ГЕРБ и "Обединени патриоти" критикуваха левицата, че тази законодателна промяна не е на мястото си и няма да има желания ефект. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов /ГЕРБ/ посочи, че няма връзка между забранителния списък и Закона за концесиите и няма как да стане, защото концесия на корпоративно имущество не може да има. Той отбеляза, че концесията е на публична държавна или общинска собственост. Летище София като земя със съоръжения е обект на публична държавна собственост и като такъв може да подлежи на концесиониране, посочи Кирилов. Този актив обаче не е апортиран в капитала на дружеството "Летище София" ЕАД, добави той. В забранителния списък са търговски дружества, ако проблемът ви е концесионната процедура на летището, то няма нищо общо с дружеството, коментира Кирилов, цитиран от БТА. 

Крум Зарков /"БСП за България"/ заяви, че Законът за концесиите има нужда от прецизиране, защото се създава впечатлението, че с един закон законодателят създава списък, а с друг го заобикаля. Правната техника е коректна и не касае само Летище София, коментира той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във