Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутатите гледат на второ четене Бюджет 2022

Днес в Народното събрание ще бъде обсъден на второ четене държавният бюджет за 2022 година. Дефицит от 5,9 милиарда лева, или 4,1 на сто от брутния вътрешен продукт, е заложен във финансовата рамка. Предвижда се и поемане на нов дълг от 7,3 милиарда лева, с част от който ще се покриват стари задължения на България.

Най-голям е делът за социални разходи - над 20 млрд.

Предвидени са средства за компенсации за високата цена на тока, добавките на пенсионерите и продължаване на мерките за справяне с пандемията.

При първото гласуване на законопроекта депутатът от ДПС Йордан Цонев предупреди, че с икономическата и финансовата си политика новите управляващи оказват натиск и помпат инфлация.

„Ако трябва да перифразираме онази прекрасна крилата фраза от втората кампания на Бил Клинтън, която той, за да помни акцента си, освен че си беше написал на таблото „Икономиката, глупако!“, аз бих ви посъветвал да го напишете това с една добавка „Икономиката, глупако, не репресиите“, заяви Йордан Цонев, а вицепремиерът Асен Василев отговори, че няма опасност да влезем в дългова спирала.

„Дългът, който е предвиден тази година като процент от БВП, е по-малък от дълга, който е бил предвиден миналата година в последния редовен приет бюджет, и то по-малък значително“, отговори му Василев.

Проектът бе сравнен и с пица, но докато Петър Кънев от БСП намери изобилие в нея, Томислав Дончев бе на коренно различна позиция.

„Днешната пица е доста по-мазничка, с дебела плънка, с доста шунка и френско сирене“, каза Кънев и Дончев настоя: „Бих казал, че това е голяма мазна кутия от пица, в която няма пица“.

„Има пица за всички, няма пица за крадците“, репликира от своя страна вицепремиерът Асен Василев. На заседанието на ресорната комисия миналия петък бяха направени редица промени в текстовете, включително има и подкрепените поправки по предложение на ГЕРБ-СДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във