Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутатите гласуваха създаването на независима газова борса

Депутатите приеха без дебати промените в Закона за енергетиката, които целят либерализация на пазара на природен газ и създаването на независима газова борса.

Приетите на второ четене промени дават възможност за плавното и постепенно преминаване от пазар с регулирани цени към по-свободен режим. Добивните предприятия, търговците и потребителите ще могат да сключват сделки при ясни правила на справедлива цена. Цената на природния газ за големите стопански потребители вече няма подлежи на определяне от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране, а ще се купуват само по свободни цени.

През юни  енергийният министър Теменужка Петкова изрази подкрепата на енергийното министерство за тези промени. Чуха се изказвания, че сме закъснели с либерализацията на пазара на природния газ, но няма как да се либерализира пазарът, при положение, че имаме един доставчик на природен газ, обясни тя и допълни, че, ако имаме няколко различни източника, тогава ще имаме и пазар, и конкуренция. Този момент според нея е назрял сега. Сега се създават условия да имаме възможност за доставка на природен газ от различни източници, и трябва да имаме възможност и борса, на която този природен газ да бъде търгуван, посочи тя.

До края на годината КЕВР трябва да проведе процедура за утвърждаване на цената, по която общественият доставчик „Булгартрансгаз”  ще продава природен газ през 2020 година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във