Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутатите гласуваха ограничения на височината на сградите в София

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които въвеждат регламенти относно височината на сградите в различните части на столицата, предаде „Фокус“.

Промените бяха приети с 109 гласа „за“, 2 „против“ и 11 „въздържал се“. Предлага се ограничаване височината на сградите - за централна градска част до 50 метра; в рамките на Околовръстния път - 75 метра; извън Околовръстния път - 15 метра; в останалата част на града - 125 метра. Запазва се възможността за застрояване без ограничение във височината на сградите в новия делови център.

Миналата година главният архитект на София Здравко Здравков  и кметът Йорданка Фандъкова представиха акценти от доклад на световно известния архитект проф. Ян Геел за градската среда на столицата. Идеята им е София да стане зелен град с повече велоалеи, пешеходни и зелени зони - предвиждат мерките от доклада, чиято цел е столицата да се превърне в иновативен град, обърнат към своите жители. 

По тази причина бе внесено предложение за ограничаване височината на сградите. Новите сгради в пояса булевард "Цар Борис III", градски център, булевардите "Драган Цанков", "Александър Малинов" и Oколовръстен път да са с височина до 75 метра, но също така да се спазва и показaтелят "Плътност и интензивност", каза архитект Здравко Здравков. Предложението е след Околовръстното, височината да бъде ограничена до 15 метра. 

Предвижда се създаването на наредба за градската среда, за оформянето на дизайна на фасадите и за избора на градското обзавеждане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във