Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДЕПУТАТИТЕ ДАДОХА ПАСПОРТИ И НА СГРАДИТЕ

Всяка нова сграда в страната задължително ще трябва да има технически паспорт. Това решиха депутатите от парламентарната Комисия по местно самоуправление, които в сряда (3 август) гласуваха на първо четене промени в Закона за устройство на територията. Досиета ще трябва да правят и държавните и общинските сгради с разгърната застроена площ над 1000 кв. метра. В паспортите ще се описва енергийната ефективност на постройката, шумоизолацията, както и нейната устойчивост при механично съпротивление и пожари. Документите обаче няма да са задължителни за обекти, свързани с отбраната на страната, културни паметници, които не се използват за стопанска цел, и молитвени домове.
Въвеждането на паспортизацията ще стане постепенно през следващите пет-десет години, заяви заместник-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. Според него издаването на документа ще е задължение на лицето, ангажирано със строителния надзор на новата сграда, а за вече съществуващите ще се дава от консултанти след съответното обследване.
Самите паспорти ще се съхраняват в общините, които издават разрешенията за строеж. Конкретните детайли за обследването на сградите и за издаването на техническите паспорти ще бъдат описани в наредба, по която вече се работи в строителното ведомство. Тя ще бъде публикувана с приемането на промените в нормативния акт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във