Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутатите чакат правна помощ от доставчиците на ток заради сделката с ЧЕЗ

Народните представители от енергийната комисия към парламента възложиха на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да потърси правен съвет от доставчиците на ток заради новите правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината - народните представители спешно подготвят промени в закона за енергетиката, чрез които точно да дефинират правомощията на енергийния регулатор да се произнася по големи сделки за продажба на дружества в сектора, съобщи БНТ.

Заради очакваната продажба на доставчика на ток в Западна България - ЧЕЗ, депутатите промениха вече Закона за енергетиката. Според новите нормативни изисквания КЕВР би трябвало да се произнесе по бъдещата сделка. Оказа се обаче, че текстовете са приети прибързано и няма точни критерии, по които регулатора да извърши надзора. Именно заради това народните представители спешно готвят допълнение на поправките си. Оказа се обаче, че сами не могат да се справят, признаха вчера от енергийната комисия.

Налага се да се потърси мнението на специалисти, които да бъдат наети от самите доставчици на ток. Те трябва да кажат какво би било законно като надзор и какво не. Не е ясно в какъв срок ще бъде дописан закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във