Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Депутати от партията на Меркел се обявиха против "Северен поток 2"

Депутати от партията на канцлера Ангела Меркел - Християндемократическия съюз (ХДС), както и парламентаристи от нейния постоянен партньор - Християнсоциалния съюз (ХСС), се обявиха против строежа на газопровода "Северен поток 2". Те бяха подкрепени от партията на Зелените и от Свободната демократична партия, които също се подписаха под общата декларация, съобщава DW. 

Германските депутати смятат за напълно недопустимо Германия да се договаря с Русия през главите на своите партньори в Европейския съюз. Според тях водената в момента политика от правителството в Берлин по въпроса може да раздели опасно Европейския съюз. 

Срещу строителството на газопровода категорично се обявиха прибалтийските републики, Швеция, Дания, Полша, Словакия и Украйна. Въпреки това се предвижда строителството на "Северен поток-2" да стартира през тази година и да приключи до края на 2019 година.

Преди седмица канцлерът Ангела Меркел проведе среща с премиера на Полша Матеуш Моравиецки. Двамата обаче не постигнаха съгласие за развитието на газопровода, който ще свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море. 

"Имахме различни възгледи по въпроса за "Северен поток" - коментира Меркел - смятаме, че това е икономически проект. Ние сме също така и "за" енергийната диверсификация. Ние също така искаме Украйна да продължи да транзитира газ през територията си, но смятаме, че "Северен поток 2" не представлява опасност за диверсификацията."

Неотдавна Моравиецки призова САЩ да наложат санкции върху планирания газопровод. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън пък заяви, че правителството на Съединените щати разглежда проекта като заплаха за енергийната сигурност на Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във