Банкеръ Weekly

ситуация

Депутати много - енергетици малко

Специалистите в новия парламент се броят на пръсти

Реформаторите се лишиха от познанията на Трайчо Трайков.
S 250 2051d23e b6f2 4a95 8c80 e6744206febe
S 250 3d40bfb2 5e59 40fe b758 43b47f28ef03
S 250 2b7734f1 3bb6 44d5 a48a ac5f25b86e1a

Съдбата на мегапроекта "Южен поток", арбитражът за АЕЦ "Белене", дискусиите около изграждането на новия VII блок на АЕЦ "Козлодуй", финансовата дупка в Националната електрическа компания, бъдещето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и много други ще легнат основно върху плещите на депутатите от енергийната комисия в 43-ото Народно събрание. Огромният проблем обаче е, че добрите познавачи на материята сред народните представители се броят на пръсти. 

Най-голямата парламентарно представена сила - ГЕРБ, засега може да разчита на опита на Делян Добрев, натрупан основно докато бе заместник, а след това и министър на енергетиката в предишното правителство на "герберите". Само че той почти сигурно отново ще стане част от изпълнителната власт, с което ситуацията за партията в парламента ще се усложни значително от чисто експертна гледна точка. Вярно, в Народното събрание попадна и бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, но ще е чисто политическо самоубийство да се разчита на човека, прочул се в енергийните среди с прякора "Баничаря". Както и с това, че не гледа на нещата професионално, а единствено през призмата на партийната повеля. 

Иначе, ако погледнем хората от ГЕРБ, които фигурираха в предишната комисия по енергетиката - Александър Ненков, Данаил Кирилов, Ивайло Московски, Цецка Цачева, те са и в сегашния парламент. Но нито един от тях не е достатъчно вещ в енергийната сфера.

През последните две-три години хората на Бойко Борисов периодично се опитваха да наложат някого като енергиен експерт, но все удряха  на камък. Христоматиен пример е не особено подготвеният за тази роля Диан Червенкондев. Той бе заместник-председател на Комисията по икономика и енергетика и отговаряше за енергийните въпроси в партията, но преди извънредните избори през 2013-а като че ли постъпи правилно, като се отказа от политиката и се впусна в други предизвикателства. 

Никак не е розова ситуацията и при БСП. След като доказаният капацитет Румен Овчаров мина в миманса, сега социалистите ще разчитат предимно на своя ексенергиен министър Драгомир Стойнев. Като титуляр в енергетиката обаче той ни навлече наказателна процедура от Брюксел заради противоречивите действия около газопровода "Южен поток", а финансовата дупка в НЕК надхвърли 1 млрд. лева. 

Разбит бе и ударният енергиен тандем Таско Ерменков - Явор Куюмджиев, прочул се със законовите поправки в полза на Русия за газопровода "Южен поток", борбата срещу монополите и перманентното намаляване на цената на тока. Макар да бе водач на листата на социалистите в Търговище, Куюмджиев не успя да влезе след последното преразпределяне на мандатите по метода Хеър - Ниймайер. И така лиши парламентарната енергийна комисия и пленарната зала от известен колорит. По-паметливите сигурно си спомнят как през май изправи на нокти депутатите от ГЕРБ. "Вие сте като Гьобелс. Повтаряте едно и също нещо с надеждата, че то ще се случи. Е, няма! И стига толкова. Всички станахте енергийни експерти - Цецка Цачева, Александър Ненков, Московски, Иванов... Аман от такива енергетици", заяви от парламентарната трибуна Куюмджиев по време на дебат за газопровода "Южен поток". 

Таско Ерменков обаче остава. Той влезе в сектора през 2003-а като абсолютно непозната фигура, заемайки длъжността директор на второразредната по онова време Агенция за енергийна ефективност. Там успя да се задържи до 2010-а, когато бе уволнен от министъра на икономиката, енергетиката и туризма по онова време Трайчо Трайков. За Таско казват, че макар да обича да се "надува", в дебатите по дадена тема е хлъзгав като змиорка и винаги намира аргументи, за да докаже тезата си. Склонен е да приема и разумни предложения, макар че противниците му едва ли скоро ще забравят неговото проруско лобиране за "Южен поток". 

Сред останалите червени депутати няма как да не откроим перманентния вътрешен опозиционер Георги Кадиев. Освен че в бранша го определят като протеже на Румен Овчаров, съпругата му - Соня Кадиева, е един от големите търговци на ток в страната. 

Колкото до ДПС, там сътресения няма. Хората на Местан отново ще разчитат на компетенциите на Рамадан Аталай, който бе председател на енергийната комисия в 42-ото Народно събрание. Къде на шега, къде не -  другият голям енергиен спец на движението ще е Александър Методиев - бат Сали. Преди година той нашумя като "шеф на частното енерго" в ромската махала "Седми квартал" в Самоков. Разследване на "Нова телевизия" разкри, че в продължение на години хиляди роми били свързани към нелегална електромрежа без електромери и плащали на доверени хора на ромския лидер. 

Странно защо от Реформаторския блок се лишиха от ценния опит на Трайчо Трайков, който така и не стана депутат. След като Иван Иванов от ДСБ изобщо не попадна в листите, сега при дебатите по темата енергетика десните ще трябва да разчитат единствено на Мартин Димитров. Той претендира, че следи изкъсо сектора  - все пак беше председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в 41-я парламент. Но Димитров твърде бързо се пали по време на дискусиите и удавя дори наистина смислени аргументи в излишни емоции. 

По-малките парламентарно представени партии също не изобилстват от добри енергийни специалисти. От Патриотичния фронт се обявиха за пълен одит на енергийната система и поискаха да бъде сформирана парламентарна комисия по казуса в новото Народно събрание. Настояха и за предоговаряне на дългосрочните контракти за изкупуване на енергия, за преразглеждане на условията за производителите на енергия от възобновяеми източници, както и за създаване на наистина независим енергиен регулатор. Но като основни говорители по тези въпроси се изявиха двамата лидери - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. 

Депутатите от "България без цензура" очевидно ще разчитат за енергетиката на човека на Христо Ковачки - Кънчо Филипов. Той наистина е експерт в тази сфера - трудовият му стаж започва през 1977-а в ТЕЦ "Марица-изток 3". От началото на прехода работи в "ТЕЦ "Марица-изток 1", където стига до длъжността изпълнителен директор на обединеното с "Брикетна фабрика" предприятие "Брикел". Сега е председател на съвета на директорите на "Брикел" ЕАД. И ще е интересно да се види какви интереси ще защитава Филипов в парламента - националните или чисто лобистки. 

В АБВ със сигурност съжаляват, че Румен Петков не успя да заеме депутатска банка. През последните месеци именно той се очерта като говорителя на движението по темите АЕЦ "Белене", "Южен поток" и енергетика изобщо. 
По принцип сериозен дебат с "Атака" за енергетиката е трудно да се води поради популистката й политика. Единственото изключение там като че ли е проф. Станислав Станилов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във