Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Демократична България” в СОС предлага подобрен транспорт без повече пари за "МТК Гроуп"

Симеон Ставрев

Подобрен достъп до Витоша и по-малко чакане на тролей 5 предложиха днес от „Демократична България” в Столичния общински съвет, заедно с оптимизиран план за обслужване на селата по линия 21/22, така че да не се налага доплащане за транспортната услуга към обслужващата „МТК Гроуп“.

В изказването си общинският съветник Симеон Ставрев обърна внимание на факта, че именно „Демократична България” предаде на АДФИ за разследване сделката с “МТК Гроуп”.

От обединението припомнят, че още преди 11 месеца „Демократична България” разкри схемата за източване на средства чрез концесията на автобусните линии от „МТК Гроуп“ в Северна София. Става дума за концесия, одобрена с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и “Атака” и в чийто договор липсва подробна разбивка как е формирана цената от 3 лв./км, липсва и информация за това как е определен годишният пробег. От отговор по ЗДОИ става ясно, че СО не е направила свои собствени изчисления. Според изчисленията, направени от демократичното обединение още през миналия октомври, вземайки предвид реалната цена за обслужването на тези линии, според европейските и български норми за печалба, към момента СО плаща близо 50 стотинки повече на км - за 8 години това би довело до поне 22 млн. лв. надплащане за концесионера.

След подадения от „Демократична България” в края на октомври миналата година сигнал до АДФИ, от страна на агенцията има получен единствено формален отговор, според който “Финансова инспекция в СО ще бъде възложена при наличие на административен капацитет при условията на чл. 8б от ППЗДФИ, във връзка с чл. 5, ал. 1, т.1 от ЗДФИ”. „Близо година по-късно такъв капацитет очевидно продължава да няма, защото не знаем да има действия на АДФИ по нашия сигнал”, посочват от формацията.

Предложението, свързано с линията, обслужвана от „МТК Гроуп” беше отхвърлено от мнозинството в СОС. В него Ставрев предлага разделяне на автобусна линия 21/22 на две – линия 21 и линия 22, като автобусна линия 21 да остане само до Войнеговци и да се обслужва от „МТК Гроуп“ - без промяна на договора с тях и съответно пробега им, за да не се налага да им се доплаща за транспортната услуга, а да бъде пусната нова автобусна линия 22 само до Подгумер, която да се обслужва от общинското дружество „Столичен Автотранспорт“ ЕАД с климатизирани нископодови автобуси. Той аргументира предложението си с факта, че само в Орландовци, Бенковски, Кубратово и Световрачене живеят над 13000 души, отделно са Войнеговци и Подгумер с 1500 жители.

Сред приетите предложения на Ставрев бяха:

Подобряване на достъпа до Витоша чрез удължаването на курса на автобус 66 до “Алеко”. Освен три курса в делнични дни, Ставрев предложи в събота и неделя автобус 66 да се движи до 19:30 ч. вместо до 16:20 ч. - час, който от години ограничава пълноценния достъп до планината. Предложението е част от целенасочената политика на „Демократична България” за отваряне на планината към гражданите - още в началото на годината общинският съветник Тома Белев внесе доклад за подобряване достъпа до планината Витоша с обществен транспорт, където едно от предложенията беше именно за удължаване на обслужването събота и неделя след 16:20 часа.

Намаляване на времето за чакане на тролейбус 5 - предложението на Симеон Ставрев не само запазва сегашното разписание на тролей 5 в делничните дни, но и предлага чакането в празничните дни да се намали от 22 минути на 17 минути с добавянето на една кола повече. В аргументацията си Ставрев се позова на проведеното онлайн допитване до жителите на „Младост”-1 в две от активните фейсбук страници на квартала, където отзивите за разреждането на тролейбус 5 са били единствено отрицателни.

По темата за включения в доклада проект за спиране на нощния градски транспорт, Ставрев отбеляза, че „Демократична България” се съгласява на неговото спиране единствено за месеците до края на годината, като съветниците от обединението се ангажират да представят нова стратегия за разширяването на мрежата от нощен градски транспорт, така че да покрие невключени до момента зони, като например Летище “София” и части от „Лозенец”.

Симеон Ставрев се противопостави с аргументи на настояването закритата към момента автобусна линия 306 да бъде възстановена. Аргументите му бяха съвсем ясни: преди закриването си линия 306 се движи на интервал от 20-30 минути, дублирайки 95% от маршрута си с тролей 5. Линия 306 е създадена преди години като основната линия на „Младост-2” за бърза връзка с „Цариградско шосе” и центъра - маршрут, който вече се обслужва и от метро и тролей 5. Симеон Ставрев отбеляза, че „Демократична България” би подкрепила разкриването на нова линия от жк „Младост”, с други дестинации, които да са търсени от гражданите, а не дублиращи се със съществуващи линии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във