Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Демократична България” събра подписите под искането за референдум за строеж на инсинератор в центъра на София

От "Демократична България" най-сетне успяха да съберат 13-те подписа на съветници, необходими, за да разгледа Столичният общински съвет предложението им за местен референдум относно строежа на инсинератор за горене на отпадъци в центъра на София.

„Месеци наред обстойно и аргументирано обяснявахме защо крематориум за боклук в центъра на София ще влоши бездруго отровния въздух в столицата. Потърсихме, лично и поименно, подкрепата на всеки общински съветник. В резултат успяхме да получим подписа на Борис Бонев. Така заедно с подписите на групата на „Демократична България”, имаме минималното количество подписи, изискващи се от закона, за да внесем предложение за провеждане на референдум”, пишат от обединението в своя позиция.

Те допълват, че под предложението е имало още положени подписи и обясняват какво се е случило с тях. „За пореден път видяхме, че членовете на БСП живеят в миналото. За тях един паметник се оказа по-важен от живота и здравето на над милион и двеста хиляди софиянци. Съветниците от БСП “оттеглиха” вече положените от тях подписи, обидени от желанието на районния кмет от „Демократична България” Константин Павлов да изпрати един съветски окупационен паметник там, където му е мястото – в музея”, пишат демократите.

Според тях е можело подписите да бъдат и повече, ако съветниците от ГЕРБ/СДС, ВМРО и „Атака” не се бяха държали като „бек вокали на Бойко Борисов и наместничката му Йорданка Фандъкова”. От „Демократична България” посочват, че всеки от тези съветници все още има шанс да вземе правилното решение, като даде зелена светлина на референдума.

От обединението предупреждават, че ако проектът за инсинератор продължи, скоро ще трябва да заменим противовирусните маски с противогази. „Защото, според направената оценка на въздействието, инсинераторът ще прибавя годишно поне още 256 тона азотни окиси, 64 тона серни окиси и 13 тона фини прахови частици (ФПЧ) към вече недопустимо мръсния софийски въздух”, посочват те.

„Всичко това, разбира се, може да бъде предотвратено. В момента отпуснатият по ОП „Околна среда“ за строеж на инсинератора грант от 180 милиона лева безпроблемно може да бъде инвестиран в здравеопазване или в работещи мерки за по-чист въздух и здравословна градска среда – проблеми, с които СО очевидно не се справя добре. Общината пропуска и възможността да не бъде взет заемът в размер на 130 милиона лева, отпуснат от Европейската инвестиционна банка. В изключително тежката икономическа криза нямаме нужда от заем, който не само не може да бъде изплатен поради икономическата несъстоятелност на проекта, но и значително ще наруши кредитоспособността на СО в тежките кризисни години, които предстоят. А ако проектът е толкова изгоден за града, колкото твърдят, защо не искат да ни покажат финансовата му част? Г-жа Фандъкова така и не изпълни влязлото в сила решение на ВАС, с което се задължава да разсекрети и предостави на обществеността информацията за планираните приходи и разходи на проекта”, се казва още в позицията.

Демократите посочват още: „Безочието на столичния кмет обаче продължава - за зам.-кмет по екологията е назначена Десислава Билева - ключов член на екипа, подготвил и защитил трета фаза на проекта за инсинератора. Г-жа Билева е и бивш председател на Надзорния съвет на стигналата до технически фалит "Топлофикация София" ЕАД. Да очакваме ли всички „добри“ практики от топлинно дружество да бъдат привнесени в управлението на околната среда в града?”, питат от обединението.

Според „Демократична България” сега предстои да разберем ще дадат ли общинските съветници от СОС думата на софиянци, за да заявят с "Да" или "Не",  съгласни ли са да дишат отровния въздух на още една инсталация, управлявана от затъналата в дългове „Топлофикация София“ ЕАД. „Една дума, която ще ни каже всичко, което трябва да знаем за доверието между гражданите и техните избраници”, завършват от обединението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във