Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Демократична България": Правителството застрашава фискалната стабилност на държавата

Обединението |"Демократична България", в което влизат ДСБ, "Да, България" и Зелените, внесе днес жалба във Върховния административен съд срещу постановлението на Министерски съвет, с което се одобряват промени в размер на 500 млн. лв. по бюджета на Министерство на икономиката за 2018 г. 

Според обединението е недопустимо и без решение на Народното събрание кабинетът да одобрява на практика допълнителни разходи през 2018 г. за министерство на икономиката в размер на 500 млн. лв., за увеличаване с парична вноска на капитала на „Държавна консолидационна компания” – ЕАД.

"Липсва каквато и да било информация за нуждите на подобно увеличение на капитала на това държавно дружество, още повече, че последното понастоящем е с капитал от 385,6 млн. лв.  и подобно увеличение на практика се явява удвояване на сегашния капитал на дружеството", се казва в аргументите. . 

"Демократична България" настоява ВАС да отмени като незаконосъобразно и необосновано Постановлението на Министерски съвет.

От обединението питат откъде ще бъдат осигурени тези 500 млн. лв., ако те се явят вътрешен трансфер за бюджета. "Известна е позицията на премиера Борисов за липсата на допълнителни средства в държавния бюджет, например за исканите от протестиращите майки на деца с увреждания за увеличаване размера на отпусканата помощ за тях, или за протестиращите земеделски стопани от странджанско, чиито стада добитък бяха евтаназирани, като те публично възразиха по отношение на предвижданите обезщетения като крайно недостатъчни".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във