Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Демократична България": Изграждането на АЕЦ "Белене" ще удвои цената на тока

Формацията "Демократична България", в която влизат ДСБ, Да, България и Зелените, организира национален протест пред парламента срещу рестарта на проекта "Белене". Протестът ще се състои на 6 юни от 8:30 часа. Мястото и часът са избрани заради дневния ред на Народното събрание, които включва внасяне на точката за рестарта на АЕЦ "Белене".

Управляващите обясниха, че реализирането на проекта е възможно включително и с междудържавен заем от Русия. Според формацията това е в пълно противоречие с направените многократно досега заявления, че държавата няма да дава допълнителни пари за "Белене".

"Световната практика и авторитетните анализи за АЕЦ Белене показват, че началните разходи за изграждане на този ненужен проект ще бъдат не по-малко от 21 милиарда лева. Те биха представлявали пряка и мащабна заплаха за икономиката ни и заплаха за националната сигурност. Този ненужен проект няма да намери „европейско финансиране“, което се видя в периода 2005 – 2012 година. Ненужният проект ще генерира много скъпа електроенергия - цените на тока ще се удвоят. Примерите за подобни проекти в Европа и авторитетните анализи за АЕЦ Белене показват, че електроенергията от този ненужен проект би струвала не по-малко от 10 евроцента/кВч. При такава себестойност тя ще е неконкурентна и непродаваема и ще доведе до нови огромни загуби, ако централата бъде завършена. Тя би била продаваема само ако бъдат затворени редица работещи централи и се удвои цената на тока у нас, което ще е равносилно на национално предателство", се каза в позиция на "Демократична България".

Другият аргумент е, че проектът е на площадка с неприемливо висок сеизмичен риск. "Площадка Белене е в област със значителен сеизмичен риск. Той бе демонстриран при земетресението от 4 март 1977 год., което доведе до смъртта на 120 души в Свищов, където рухнаха блокове, обществени сгради и къщи. Поради високия сеизмичен риск, през 1983 год. дори руската страна предлага да се изостави площадката. Съществува риск от тежка авария при разрушително земетресение, последиците от което бяха ясно показани след авариите в АЕЦ Фукушима", смятат авторите на позицията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във