Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Демерджиев отказа да прави общо звено за изборите с Гешев

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отклони предложението на главния прокурор Иван Гешев за създаване на Национално междуведомствено звено между прокуратурата и ДАНС във връзка с провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. На 15 април Гешев изпрати инициативно писмо с приложен към него проект на заповед за създаване на звеното.

Причината, която Демерджиев посочва в отказа си е, че в "Изборния кодекс не се съдържа основание за издаване на заповед в предложения смисъл. Предвид липсата на изрично основание, не се налага издаването на предлаганата заповед". Отбелязва се още, че общите действия на МВР и прокуратурата са много важни за гарантиране на честното провеждане на вота, но няма законово основание за създаване на Национално междуведомствено звено. "Сътрудничеството между органите на МВР и прокуратурата е особено важно в контекста на предстоящите парламентарни избори, за да се гарантира упражняването на избирателните права на гражданите по установения от Конституцията и законите правов ред", посочва силовият министър.

Министърът на вътрешните работи и главният прокурор разполагат с оперативна самостоятелност при структурирането и организацията на съвместните щабове на централно и териториално ниво, така че да се отговори на потребностите и съсредоточат дейностите по най-ефективен начин, се заявява в писмото. Допълва се, че на тази основа МВР ще работи активно за изпълнение на възложените му отговорности от Изборния кодекс, за да се осигури правомерното упражняване на изборните права на гражданите. А за координиране на усилията на органите на досъдебното производство в Изборния кодекс е предвидено обвинител номер едно и вътрешният министър да съставят съвместни щабове (екипи) за оперативно взаимодействие в борбата срещу престъпленията, свързани с изборния процес, които да действат по време на цялата предизборна кампания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във