Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Демерджиев: Дошъл съм в МВР да довърша мутрите

Никой не е уволнен в МВР, направихме минимални премествания. Това заяви на брифинг служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в отговор на критики, отправени от предшественика му Бойко Рашков. "Имайте предвид, че има 53 хиляди човека в МВР, ние сме преместили няколко човека. Причините са изцяло професионални, преценка на възможностите те да бъдат полезни в конкретната ситуация. Крайната преценка е моя. Всеки, който ме познава, знае, че никой не може да влияе на решенията ми", изтъкна министърът. "Аз съм дошъл в МВР да довърша мутрите, а не да ги връщам някъде другаде, но моята цел е така да свърша тази работа, че тя да издържи пред закона, пред съда и да има осъдителни присъди. И това възнамерявам да направя", каза Демерджиев в отговор на отправения от Рашков въпрос дали се спазва принципът "Мутри вън", или вече принципът е "Мутри вътре".

За новия шеф на „Национална полиция“ Атанас Илков, силовият министър уточни, че той е бил назначен по времето на Рашков и явно е бил оценен достатъчно високо, за да заеме този пост. "В момента временно изпълнява поста, който съм му възложил", допълни той. За заместник-министрите Демерджиев увери, че в момента никой от тях не обитава сгради, които не е позволено по закон да се обитават и подчерта, че няма никой от политическия му кабинет да обитава такива сгради. 

"Екипът, който е провел изборите на два пъти, в момента се намира в Министерство на вътрешните работи. Този екип, който преместих, е назначен януари месец 2022 г.,  няма никакво отношение към провеждането на изборите", каза още служебният министър в отговор на твърдения на предшественика си.

"Има разместване в управлението на „Гранична полиция“, чиято цел е единственият досегашен директор да поеме изцяло охраната по мигрантския натиск на сухопътната граница, а новоназначеният, който има повече административни компетентности, да се занимава по процеса за влизането ни в Шенген, за да отделим достатъчно внимание на този процес – изоставаме там", обясни шефът на МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във