Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Делът на свободните офиси остава стабилен въпреки нарастващото търсене

Офис пазарът в София е в своята зряла фаза с устойчиво търсене и стабилен интерес и наемна активност. Макар новозавършените проекти от началото на тази година значително да надвишават обемите спрямо година по-рано, нивата на незаетите площи остават без съществена промяна. „Леко повишение има при офисите Клас Б, но то се обуславя по-скоро от интереса на някои наематели към подобряване на работната среда и оттам - стремежа им да потърсят Клас А площи, в които да се нанесат“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Близо 107 000 кв. м нови офис площи в столицата са завършени през първата половина на тази година. С въвеждането в експлоатация на Tower B и на втората фаза на проекта Adora Business Center, както и на няколко по-малки сгради, обемът на предлаганите такива недвижими имоти през второто тримесечие се увеличи с 43 000 кв. метра. Така общото предлагане на Клас А и Б офиси достига 1.925 млн. кв. м, показват данните от анализа на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Както и досега, най-активни на наемния пазар остават компаниите от технологичния и аутсорсинг сектора, които търсят възможности за разширение или консолидация на бизнеса си. За разглеждания период свободните офис площи в столицата са 9.9 на сто. При сградите Клас А незаети са под 9% от завършените проекти.

Очаква се активността на наемния пазар да се засили през третото и четвъртото тримесечие, които традиционно са по-динамични. „Прогнозата ни в дългосрочен план е за леко повишаване на свободните площи, което ще доведе до натиск върху наемните цени“, посочва Станимира Пашова.

Към второто тримесечие на тази година офисите в строеж в София са 404 000 кв. м, според данните на Cushman & Wakefield Forton. Експертите на компанията отбелязват, че близо 90% от тези проекти са концентрирани на ключовите булеварди в столицата и в районите с добри транспортни връзки. Зоната около Бизнес парка също е във фокуса на инвеститорите със значителен брой завършени проекти и такива в строеж. Извън столицата, офис пазарите в Пловдив и Варна осигуряват добри условия за разширяване на наемателите с втори или трети офис в страната. 

Завършването на висок клас офис площи води до подобряване на инвестиционния продукт и по-голям избор. „Очакваме това да доведе и до по-висока ликвидност на пазара в средносрочен план“, посочи Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ в Cushman & Wakefield Forton.

На наемния пазар  отдаването  на сгради, които са все още в строеж, продължава да е водеща тенденция, показва анализът.

Големите компании вече имат много конкретни изисквания за това какво трябва да представлява офис средата. Тези наематели не чакат да видят готовата сграда, за да вземат решение дали да се нанесат в нея. Те се запознават детайлно с проектите още на най-ранен етап и когато дадена офис сграда отговаря на нуждите им,  сключват договор още преди получаването на разрешение за ползването й. „Това, от една страна, дава възможност за повече предвидимостта на пазара, от друга - е добър знак, че качествените офис проекти се усвояват изключително бързо“, допълва Станимира Пашова.

Офертите за първокласните офис площи в столицата са стабилни спрямо първите три месеца на годината – по 15 евро/кв. м за централната градска част, и 13-14 евро/кв. м за висок клас офиси по големите булеварди. Заедно с това и доходността от инвестиционни сделки също поддържа устойчиви нива - по 7.75-8% за първокласните активи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във